Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele

2019. augusztus 12. 16:10  english version   
nyomtatás
 
Egészen eddig azt hihettük, hogy Közép-Európa ellenálló a német gazdaság gyengélkedésének, azonban az elmúlt napokban a régióban is megjelent több gyenge makroadat, melyek arra utalnak, hogy hozzánk is kezd begyűrűzni a lassulás. A magyar ipar és a külkereskedelem statisztikája például meglepően gyenge lett a héten, de a régióban máshol is megtorpanás látszik.


Még korai arról beszélni, hogy véget ért a régió ellenállóképessége, azonban figyelemre méltó, hogy megjelentek az első olyan adatok, melyek az eddigi dinamika megtorpanására utalnak - emeli ki a JP Morgan elemzése.

Magyarországon a napokban jelent meg az ipar gyenge adata, júniusban 1,8%-kal esett a termelés az előző hónaphoz képest, ezzel a második negyedévben már stagnált a termelés a korábbi növekedés után. A KSH közlése szerint a csökkenéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása visszaesett.

Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele


Egy nappal később a külkereskedelemről is meglepően gyenge adat jelent meg, a magyar export és import is visszaesett júniusban. Különösen a kivitel 6,1%-os esése volt kellemetlen meglepetés az eddigiekhez képest.

Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele


A régió kilátásaival kapcsolatban a JP Morgan azt emelte ki, hogy a kockázatok egyértelműen lefelé mutatnak a német gazdaság lassulása miatt. Ennek köszönhetően a cég szakemberei a magyar növekedésre vonatkozó előrejelzésüket is lefelé módosították.


A szakemberek szerint a második félévben az eddig vártnál 0,75 százalékponttal, 2020-ban pedig 0,25 százalékponttal lehet visszafogottabb a magyar gazdaság bővülése. Ennek köszönhetően pedig már idén sem biztos, hogy eléri a növekedésünk a lélektanilag fontos 4%-ot, a friss prognózis szerint 3,9%-os bővülést várnak az eddigi 4,1% helyett. Jövőre pedig az eddig becsült 2,6 százalékkal szemben csak 2,3 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság.

A régióból egyelőre kilóg a lengyel gazdaság, mely az elemzők szerint kevésbé exportvezérelt, ezért náluk csak az idei második negyedéves növekedési előrejelzést módosították enyhén lefelé.

Ahogy a héten megjelent adatok kapcsán már jeleztük, a lassulás valószínűleg még nem jelenik majd meg a jövő héten érkező második negyedéves adatokban. A JP Morgan szerint a második negyedéves bővülés akár még jobb is lehet az általuk eddig vártnál, a harmadik és negyedik negyedévben viszont már érezhetjük a gyengülést.

Az eddigi adatok alapján a közép-európai országokban a fogyasztással nincs különösebb probléma, továbbra is erős, a lassulás sokkal inkább az iparba gyűrűzhet majd be - vélik az amerikai bank elemzői.

Mégsem ússzuk meg? Minket is megcsapott a német gyengélkedés szele
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium