Egyre többen jönnek dolgozni Magyarországra

2018. május 16. 08:28  english version   
nyomtatás
 
Megközelítőleg 25 ezer fő kapott tavaly munkavállalási engedélyt Magyarországon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint - írja a Magyar Idők. Ez tízezer fővel haladta meg a 2016-ost, amelynek a fokozódó munkaerőhiány lehet az oka. A pontos létszámot ugyanakkor nem tükrözik az adatok, mivel tavaly június óta több hiányszakmában már nincs szükség engedélyre a környező országokból érkezők esetében.


Az érdekképviselet nem készített felmérést arról, hogy az ide érkezők többsége hol helyezkedik el, ám a tapasztalatok szerint az ipari és építőipari területek foglalkoztatják a legtöbb, elsősorban ukrán munkást. A munkavállalás engedélyezéséhez nyújtott kormányzati könnyítéssel több cég sikeresebben toboroz, ugyanakkor pontos adatok nem állnak rendelkezésre a munkavállalók számáról

- mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a lapnak.

A Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek szerint a harmadik országokból - leginkább Ukrajnából és Szerbiából - érkezők kevesen vannak, így nem jelentenek tartós megoldást a munkaerőhiányra.


Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kérdésükre elmondta:
200-300 ezer vendégmunkás enyhítené tartósan a munkaerőhiányt. Hazánk későn eszmélt, pedig az ukrán és szerb nemzetiségű munkavállalók kulturálisan könnyen integrálhatók, a munkakultúrájukra és szorgalmukra a hazai cégeknek is szükségük lenne. A problémát ugyanakkor továbbra is az okozza, hogy a legtöbben Nyugat-Európába mennek, de a környező országok a nyelvi hasonlóságok miatt szintén vonzóbb célpontot jelentenek.


Becslések szerint a vendégmunkások jelentős része, húsz százaléka - tehát több ezer ember - rövid ideig tartózkodik nálunk, inkább ugródeszkának használják Magyarországot a nyugat-európai tagállamokba. Ugyanakkor a cégek ezt már próbálják orvosolni, olyan megállapodásokat kötnek, amelyek nem teszik lehetővé a tovább haladásukat. Olyan dolgozókról is érkeztek visszajelzések, akik inkább visszamentek Ukrajnába - mondja László Zoltán, az ipar területén működő Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A vendégmunkások pontos száma ugyanakkor nem derül ki az állampolgársági hivatal adataiból, mivel tavaly június óta a szomszédos országokból érkező nem uniós állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén nincs szükségük munkavállalási engedélyre Magyarországon.

Az érdekképviseletek tapasztalatai szerint ugyanakkor Magyarország a kétkezi, alacsony végzettségű dolgozók körében vonzóbb, mivel a képzettebbek továbbra is Nyugat-Európát választják.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium