Kiakadtak a szakszervezetek: belehalnak a dolgozók a rabszolgatörvénybe!

2018. december 4. 10:24    
nyomtatás
 
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a túlórák számának törvényi emelését, a szakszervezetek azonban elutasítják. Arról beszélnek, hogy romolhat a dolgozók egészségi állapota.


Szinte mindenütt munkaerőhiány van, szinte minden szakma hiányszakmának minősül - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyarul Balóval című műsorban, ahol a 400 óra túlórát lehetővé tevő törvényjavaslat volt a téma.

Parragh támogatja, hogy 400 órára emeljék a maximális túlórát, és nem gondolja, hogy tömegével állnának odább a munkavállalók, ha bevezetik a szabályozást, az embereknek van egy lakóhelyük és képzettségük - tette hozzá.

A vállalati munkaszervezés egy speciális feladat. Ha egy cég kap egy nagyobb megrendelést, ki karja elégíteni, profitot akar generálni, és fejleszteni ebből a pénzből, ezért meg kell adni a lehetőséget, hogy a munkaerővel megállapodjon

- fejtegette.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke azonban arról beszélt, hogy fontos megőrizni a munka-magánélet egyensúlyát és a dolgozók egészségét, amit az új javaslat nem tesz lehetővé.

A szakszervezeteket és a munkaadókat azonban nem kérdezték meg a javaslat benyújtása előtt.


A magyar egyeztetési rendszer gyenge, miután a szereplők gyengék. Ha Németországot nézzük, az ottani gyáriparosok és szakszervezetek megkerülhetetlen tényezők. Nekünk a fejlődésben ez még előttünk van. A munkaadói és a munkavállalói szervezetek is gyengék

- fejtegette Parragh.

Mészáros Melinda is úgy véli, hogy Németországban ezt a törvényt nem tudnák keresztülvinni, ott teljesen más a szociális párbeszéd kultúrája. Arról is beszélt, hogy a környező országokban, Szlovákiában és Csehországban is a német minta erősödik.
A német multik kedvére tevő szabályozás kapcsán Parragh megjegyezte: szívesebben jön oda a befektető, ahol a szabályozás gyengébb.

Magyarország rosszul áll az üzemi balesetek ügyében, és az orvosok attól tartanak, hogy nőni fognak ilyen mértékű túlóráztatás esetén - hívta fel a figyelmet Baló György műsorvezető.

Mészáros Melinda szerint nem csak a szolidaritás nyilvánul meg az orvosok részéről, hanem az, hogy a munkaerőhiány növelte a foglalkoztatási megbetegedéseket az elmúlt időszakban, mert sokkal többet dolgoztatják az embereket, és a halálos munkabalesetek száma is emelkedett.

Ez a leterheltség nem fokozható tovább következmények nélkül. Ezt jól ismerik az orvosok

- mondta a LIGA elnöke.

Parragh László kiemelte: nem hiszi, hogy ez van a dolog mögött, a munkavédelem Magyarországon európai szintű, ugyanakkor elismerte, hogy romolhat az egészsége annak, akit sokkal többet dolgoztatnak.

Mészáros Melinda szerint nem lehet másra visszavezetni az adatokat, mint a fizikai, pszichikai leterhelésre.2018.12.04 08:57 Még durvább a rabszolgatörvény: pénzt se kapsz a több munkáért!
2018.12.03 21:00 Kudarcba fulladtak a tárgyalások: marad a 400 órás túlóra
2018.12.03 17:10 Jöhet a tüntetés a rabszolgatörvény miatt - Tiltakoznak a szakszervezetek
2018.12.03 15:29 Bejelentette a kormány: így változik a rabszolgatörvény!
2018.12.03 13:43 A BMW-gyár miatt kell a rabszolgatörvény? - Reagált a kormány
2018.11.30 14:32 Megvan, hogyan módosítja a Fidesz a túlórajavaslatot
2018.11.28 15:59 Meghátrál a kormány! - Felpuhul a "rabszolgatörvény"

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium