Előfizetői tartalom

Nagyot fordult a világ - Veszélyben az eddig ismert Németország

Portfolio
A társadalom elöregedése nagyon komoly kihívások elé állítja Németországot, hiszen az elmúlt években tapasztalt dinamikus gazdasági növekedés következtében már így is óriási hiány van szakképzett munkaerőből, a helyzet pedig folyamatosan romlik. De nem ez az egyetlen negatív következménye a kedvezőtlen demográfiai folyamatoknak: a gazdaság gerincét adó, világszinten versenyképes termékeket előállító családi kis- és középvállalkozások súlyos generációs válsággal küzdenek, hiszen sok esetben nincs, aki tovább vigye a családi hagyományokat. Örökösök híján fennáll a veszély, hogy sok cég kerülhet külföldi befektetők kezébe, vagy éppenséggel zárhat be, ami azért különösen kényes dolog, mert a teljes foglalkoztatottság mintegy 70%-át ezek a vállalkozások adják.

A német gazdaság csúcsformában van: az ország GDP-növekedési üteme tavaly hatéves csúcsra gyorsult, az export és a lakossági fogyasztás nagyon pörög, miközben - részben az Európai Központi Bank extrém laza monetáris politikájának köszönhetően - a költségvetés 2017-ben már negyedik éve többletes, az államadósság pedig meredeken csökken.Kapcsolódó cikkünk2018.01.19A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés