Mindenki nyugodjon meg, még ma átutalják a nyugdíjakat!

2019. január 11. 09:35    
nyomtatás
 
Mivel január 12. szombatra esik, ezért ma reggel kellett volna megkapnia a nyugdíj átutalásokat az arra jogosultaknak, de ez példátlan módon ma reggel nem történt meg. A Magyar Államkincstár nemrégiben kiadott közleménye szerint azonban a napközbeni rendszerben ma átutalják mégis a nyugdíjakat.


Mint a Magyar Államkincstár közleményéből kiderül, a mai utalásnál a napközbeni rendszert fogják használni a nyugdíjak átutalására:

A Magyar Államkincstár tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy technikai okok miatt a bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása napközbeni utalással történik meg.

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.UPDATE:

A MÁK cikkünk megjelenése után küldött válaszában módosította a postai kifizetések véárható napját:

A postai kifizetések 2019. január 16-án indulnak el.


Korábban azt írták, a postai kifizetések 14-én indulnak el, ezek szerint ez is módosult.

A GIRO is megszólalt


Van olyan olvasó, akit arról tájákoztattak, hogy a GIRO-nál történt IT-hiba miatt nem mennek az átutalások. Ezzel szemben a GIRO most kiadott közleménye ezt cáfolja:

A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - mai napon történő - kifizetéséről.

A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás.


A Bankközi Klíring Rendszer - a háttérben két központi elszámolási platformmal - két elszámolási módban működik. Az éjszakai elszámolási módot az InterGIRO1 (IG1) platform, a napközbenit az InterGIRO2 (IG2) platform támogatja. A két elszámolási platform között nincs átjárás. A nyugdíjakat és a Magyar Államkincstár egyéb átutalásait a mai napig a GIRO által üzemeltetett, 1994 óta működő éjszakai rendszerben kezelik, ami a most éles napközbeni rendszer elődje. Ahogy a GIRO oldalán olvasható:

Az MNB által meghatározott pénzforgalmi szabályokat követve a pénzforgalmi szolgáltatók az elektronikusan benyújtott átutalásokat a napközbeni elszámolásba továbbítják. Az MNB szabályozás hatálya alá nem tartozó Magyar Államkincstár átutalásait továbbra is az éjszakai elszámolásra küldi be.


Már évek óta szó van arról, hogy az éjszakai rendszert gazdaságossági okok miatt megszüntetik, erre azonban már valószínűleg csak az azonnali átutalási rendszer nyár közepi indulása után kerülhet sor, addig ugyanis a GIRO erre a meglehetősen nagy és bonyolult projektre koncentrál.

2019.01.03 12:19 Már tesztelik a bankoknál az azonnali fizetési rendszert

Hosszú távon a GIRO azt tervezi, hogy a most használt napközbeni rendszert is megszünteti, és az összes átutalást az azonnali rendszer kezeli majd.

2018.11.29 09:21 Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend

Az Index olvasói közül van, aki arról panaszkodik, hogy nem csak a nyugdíjak, hanem egyéb esedékes juttatások sem érkeztek meg, pl. ápolási díj és rokkantsági járadék. Valószínűleg ezek az átutalások is a nyugdíjakhoz hasonlóan a napközbeni rendszerre kerülnek át.

A bankok is tájékoztatnak


Az OTP Bank az alábbi közleményt tette közzé az üggyel kapcsolatban, de ez nyilván a fentieknek megfeleően változik majd:

Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik.A CIB Bank honlapján pedig az alábbi tájékoztatás olvasható:

A mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani.


A Raiffeisen azt írja:

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a nyugdíjak átutalásában a Raiffeisen Banktól független okok miatt késés lépett fel, a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól egyelőre nem érkeztek meg bankunkhoz.

A hiba javítása a mai nap során várható, így a nyugdíjak várhatóan a nap folyamán jóváírásra kerülnek.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Balázs Attila

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium