El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány

2017. április 14. 07:30    
nyomtatás
 
Szivárognak az információk, hogy a kormány milyen növekedéssel és inflációval kalkulál a következő évekre. Ezek alapján pedig könnyen előállhat, hogy két évben is nyugdíjprémiumot utal az állam a nyugdíjasoknak.


Kiszivárgott a héten a 2018-as költségvetés több fontos száma is, többek között a legfőbb makrogazdasági feltételezések. Az Index szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaanyagában az szerepelt, hogy
  • A GDP-növekedés idén 4,1%, míg jövőre 4,3% lehet (ez utóbbit csütörtökön Varga Mihály meg is erősítette). Ezzel a bruttó hazai termék összege átlépi jövőre a 40 ezer milliárd forintot.
  • A fogyasztói árindex éves átlagos változása az idei 1,6% után jövőre 2,9% lehet.

A részletes makrogazdasági pálya hiányában nem tudjuk megítélni pontosan, hogy mennyire megalapozott ez a prognózis, azonban első ránézésre igencsak optimista növekedési prognózisnak tűnik. Cikkünkben nem is ezt fogjuk boncolgatni, hanem azt, hogy a most megismert számok fényében mire számíthatnak a következő években a nyugdíjasok.

A törvény értelmében minden év elején az adott évre vonatkozó várható infláció mértékével kell emelni a nyugdíjakat. 2017-ben a szokásos nyugdíjemelés mértéke így 1,6% lett (az utolsó pillanatban emelte a kormány erre a mértékre az eredeti 0,9%-os mérték helyett). Nemrégiben írtunk arról, hogy 2017-ben szinte biztosnak tűnik az év végi nyugdíj-kiegészítés, mivel a legújabb előrejelzések szerint 1,6%-nál lényegesen magasabb lehet a pénzromlás éves átlagos üteme.

A kiszivárgott prognózis értelmében pedig jövőre 2,9%-os nyugdíjemelés valósulhat meg januártól. Ez az elmúlt 5 évben a legmagasabb mértékű normál nyugdíjemelés.

El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány


Arról, hogy az Orbán-kormány kifizeti a 13. havi nyugdíj mértékét az elmúlt években, itt írtunk.


Lehet itt még bónusz is


Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében a magyar államnak nyugdíjprémiumot kell fizetnie, ha teljesül két feltétel egyszerre:
  • a GDP-növekedés tárgyévben várható mértéke meghaladja a 3,5%-ot és
  • az államháztartás törvényi egyenlegcélja várhatóan teljesül.

A kormány mostani növekedési előrejelzéséből kiindulva (és feltételezve, hogy a költségvetés nem borul meg) biztosra vehető, hogy lesz ilyen nyugdíjprémium nemcsak 2017-ben, hanem 2018-ban is.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

Egy átlagnyugdíjat kereső nyugdíjas esetében ez 2017-ben 12 ezer forintos egyszeri pluszt, míg 2018-ban 16 ezer forintos egyszeri pluszt jelent mindkét év novemberében.

A nyugdíjprémiummal kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kormány tervezi-e mindezek alapján a nyugdíjprémium kifizetését idén és jövőre, valamint, hogy ez mennyibe kerülhet a költségvetésnek. Amint érkezik reakció, közöljük!

Időközben az Indexen megjelent egy táblázat, amiből kiderül, hogy milyen tételek miatt romlik a 2018-as egyenleg a 2017-eshez képest. Ebből kiderül, hogy az öregségi nyugdíjkiadásokra 196 milliárd forinttal többet költ jövőre a kormány. Ez a többletkiadás a fentiekkel függhet össze.

2017.04.14 08:32 Egyetlen táblázat, ami miatt aggódhat az egész NGM

El fogja kényeztetni a nyugdíjasokat az Orbán-kormány

Orbán Viktor kormányfő (b), Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 4-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium