Megtömik a nyugdíjasok zsebét a választások előtt

2016. november 25. 15:02    
nyomtatás
 
A miniszterelnök ismét a nyugdíjasoknak járó juttatásokról beszélt és belengetett egy egyszeri juttatást is. Megnéztük, hogy ha minden összejön, akkor egy "átlagnyugdíjas" jövő novemberben mekkora egyszeri juttatást kaphat.


Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában a nyugdíjasoknak járó juttatásokról beszélt, két érdekes megjegyzése is volt:
  • Az új nyugdíjszámítási módszerrel kapcsolatban kijelentette: egy többéves, még előttünk álló vitáról van szó, de folytatni kell erről a szakmai vitákat.
  • A jövő évi nyugdíjemelés mértékét az eredeti 0,9%-ról 1,6%-ra emelik és még körüljárják azt a kérdést, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni.

A jelenlegi nyugdíjemelési szabályok 2011-től váltották fel a svájci indexálás (áraktól és keresetektől függő emelés) rendszerét és a kormány kihasználta az új szabályok adta kereteket. Olyannyira volt bőkezű a tényleges infláció felett a végrehajtott évenkénti nyugdíjemelésekkel, hogy a kormány hat év alatt visszahozta a rendszerbe a 13. havi nyugdíjat, és még annál is többet.

Orbán Viktor jelzése, miszerint vannak diskurzusok a jelenlegi indexálás felülvizsgálatáról arra utalhat, hogy még nem teljesen került le a napirendről a gyermekvállalás elismerése a nyugdíjszámítás során. Legutóbb ezt a Magyar Nemzeti Bank szakértői vetették fel átfogó versenyképességi javaslataik között és azzal érveltek, hogy a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer nem támogatja a gyermekvállalást, a rendszer inkonzisztens. Ezért olyan nyugdíjrendszerre lenne szükség, amely figyelembe veszi a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát is. Emellett indokolt lehet a felnevelt gyermek iskolázottságának (és esetleg járulékfizetésének) figyelembevétele is. Elismerik azonban, hogy a javaslat óvatos megvalósítást igényel. 2014-ben egyébként már végigsöpört a közbeszédben ez a javaslat, akkor a kormány nem tartotta aktuálisnak a kérdést.

Extra pénz?


Arról reggeli cikkünkben írtunk, hogy mit okoz a kormány jövő évi inflációs prognózisának felülvizsgálata és hogy emiatt jövő novemberben kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok.

A miniszterelnök az interjúban emellett belengette az egyszeri juttatás lehetőségét is a nyugdíjasoknak. Fontos ennek kapcsán is leszögezni, hogy a nyugdíjprémium fizetésére már a jelenlegi szabályok is lehetőséget adnak, sőt kötelezik a kormányt bizonyos esetben. A törvény erre vonatkozó része így szól:

Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:
  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

A héten aláírt bérmegállapodás után megjelent legújabb elemzői prognózisok értelmében pedig már nem elképzelhetetlen ez a 3,5%-os növekedési ütem 2017-ben. Az OTP elemzői a héten közzétett előrejelzésükben már 3,9%-os GDP-növekedést várnak jövőre, mivel a költségvetési lazítás jelentősen megtámogatja a növekedést.

Mindez azt jelenti, hogy ha szerencsés a csillagok állása (a várható infláció 1,6% körül alakul és a várható GDP-növekedés is 3,9% körül), akkor a 2016-ban 120 ezer forintos átlagnyugdíjban részesülő nyugdíjas 2017 novemberében a visszamenőleges nyugdíjemelés-különbözet miatt 8400 forintot kap, a nyugdíjprémium keretében pedig további 8000 forinthoz jut. Vagyis összesen 16 400 forintnyi nyugdíjtöbbletet kap egy év múlva.


Ha pedig a kormány még magasabbra emeli a várható infláció mértékét és/vagy a GDP-növekedési előrejelzését még jobban javítja (ebben vannak tehát olyan elemek, amit a kormány rugalmasan kezelhet), akkor akár még magasabb egyszeri összeget is kaphatnak a nyugdíjasok.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium