Nyugdíjemelés és prémium - Ez vár a magyar nyugdíjasokra

2019. május 5. 09:36    
nyomtatás
 
Kitart a 4% feletti gazdasági növekedés mellett a kormány, ezért a nyugdíjasoknak sincs félnivalójuk, a következő 4 évben is járhat a nyugdíjprémium - olvasható ki a friss konvergenciaprogram számaiból. Más kérdés, hogy a jövőben is a 3%-os inflációval emelt járandósághoz jutó érintettek mennyire elégedettek ezzel az éves béremelkedések fényében.


Emelés: ennyi jut


Komoly növekedési tartalékokkal rendelkezik a magyar gazdaság - hangoztatta pénteki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter és a konvergenciaprogramban is ezt hangsúlyozza a kormány (az eredeti dokumentum itt érhető el). Ennek köszönhető a miniszter szerint, hogy fennmarad a 4% feletti gazdasági növekedés üteme 2023-ig.

Nyugdíjemelés és prémium - Ez vár a magyar nyugdíjasokraHa a következő évek kilátásait a nyugdíjasok szemszögéből közelítjük meg, akkor a várható GDP-növekedés mellett legalább annyira fontos az inflációs adatsor. A 2019-re vonatkozó 2,7%-os áremelkedési ütem változatlan, 2020-ban ez 2,8%-ra emelkedhet, ezt követően pedig 3% lehet az általános áremelkedés üteme.

Ezek a számok azért lényegesek, mivel minden év elején a várható éves infláció mértékével emeli a kormány a nyugdíjakat a reálértékük megőrzése érdekében. Vagyis a következő években tartósan 3% körüli nyugdíjemeléssel kalkulálhatnak az érintettek.


Ez ugyanakkor nem vigasztalja a nyugdíjasokat, akik azt látják, hogy eközben a nettó bérek a következő években 7,5-9,5 százalékkal emelkedhetnek, vagyis a bérek és a nyugdíjak közötti olló tovább nyílik.

Ahogyan erre korábbi elemzésünkben rámutattunk, ez a folyamat két következménnyel jár:
  • egyrészt (egy ideig) fennmarad a nyugdíjrendszer egyensúlya, vagyis a nyugdíjra költhető bevételek és a nyugdíjcélú kiadások összhangja nem borul fel;
  • másrészt a nyugdíjak egyre szerényebb megélhetési szintet jelentenek - nem abszolút értelemben, hanem az általános bérszínvonalhoz viszonyítva.

Vagyis most vált nagyon látványossá a nyugdíjrendszer egyensúlyát biztosító egyik eszköz, az inflációkövető indexálás működése. A Brüsszelnek kiküldött konvergenciaprogram is külön megemlíti az államháztartás hosszú távú fenntarthatósága című fejezetben, hogy "számos parametrikus változtatás történt a nyugdíjrendszerben, amelyek nagymértékben csökkentették a hosszútávon felmerülő nyugdíj és az egyéb időskorú ellátásokból eredő terheket".

"Az intézkedések fő iránya a legjobb nemzetközi gyakorlatokkal összhangban és a várható élettartam emelkedését követve a korhatár emelése, a tényleges nyugdíjba vonulási korcentrum jelentős emelése és az indexálási szabály megváltozása volt. Az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik. A tényleges nyugdíjba vonulási kor jelentős növekedését segíti a 2011-ben megvalósított a korhatár alatti ellátások megszüntetésére és a rokkantsági rendszer átalakítására irányuló szabályozás is" - olvasható a dokumentumban, amely azt is kiemeli: "a nyugdíjrendszer területén végrehajtott intézkedések következtében a nyugdíjkiadások jelentősen lassabb ütemű növekedése várható hosszútávon".

A program végén található szokásos részletező táblázatból kiolvasható: az állami nyugdíjkiadások a 2020-as GDP-arányos 9%os szintről 2030-ra 8,4%-ra csökkennek, 2040-re 9,4%-ra emelkednek vissza, majd innen fokozatosan emelkedhetnek, 2070-re elérve a 11,2%-os értéket a GDP arányában.

De legalább lesz prémium


A most felvázolt másik lényeges következménye az időskorúak számára, hogy a GDP-növekedés a kormányzati előrejelzés szerint stabilan 3,5% felett lehet, ami

lehetőséget ad minden évben nyugdíjprémium kifizetésére.


2018-ban a költségvetés erre a célra 41 milliárd forintot fordított, az idei büdzsében pedig 25 milliárd forintot irányzott elő a kormány.

Sokakat azonban ez sem biztos, hogy vigasztal, ugyanis a prémium egyszeri összeg, nem épül be a rendszeres járandóságba, így a rendszeres emelések megállapításában sem játszik szerepet. Emellett azt is meg kell jegyezni, hogy amennyiben megvalósul a tervezett GDP-növekedési pálya, akkor a prémium egy átlagos nyugdíjhoz jutó időskorú esetében 10-15 ezer forint egyszeri bevételt jelent.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium