Tudtad, hogy így emelkedik a nyugdíjkorhatár?

2015. július 29. 17:48    
nyomtatás
 
Felizzott a levegő a magyar nyugdíjrendszer körül a szakszervezetek népszavazási kezdeményezése miatt. Azt szeretnék elérni, hogy a nők után a férfiak is élhessenek a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségével. Nem árt ezért felidézni, hogy hol is áll most a korhatár és hogyan fog változni a következő években.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, majd az NGM figyelmeztetése után szerdán a Fidesz szólalt meg a férfiak 40 év munkaviszonya utáni nyugdíja ügyében. Lényegében azt hangsúlyozzák, hogy ha az intézkedés megvalósul (ehhez először 200 ezer aláírásra, majd 4 millió feletti részvételi arányra van szükség), akkor a nyugdíjkassza tortáját több felé kell majd osztani, ami nyugdíjcsökkenéssel járhat.

Ha a parlamentnek törvényt kell alkotnia a kérdésben, akkor a kormány előtt több lehetőség áll, ezekről itt írtunk részletesen:

2015.07.28 05:18 Kiszámoltuk: ekkora nyugdíjcsökkentés zúdulhat ránk, ha az igenek nyernek

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetősége kapcsán érdemes felidézni, hogy a 2009-es döntéssel hogyan emelkedik a nyugdíjkorhatár, 2010. január 1-jétől fokozatosan 62-ről 65 évre. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója szerint:
  • aki 1952-ben született, annak a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  • aki 1953-ban született, annak a betöltött 63. életév,
  • aki 1954-ben született, annak a 63. életév betöltését követő 183. nap,
  • aki 1955-ben született, annak a betöltött 64. életév,
  • aki 1956-ban született, annak a 64. életév betöltését követő 183. nap ,
  • aki 1957-ben született, annak a betöltött 65. életév.

Egyébként az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár az 1952. január 1-je előtt születetteknél - nők és férfiak számára - egységesen a 62. betöltött életév.

Egy kis fogalomtár

Az öregségi nyugdíj olyan saját jogú nyugellátás, amely meghatározott életkor (öregségi nyugdíjkorhatár) elérését követően és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár a biztosítási jogviszonyban nem álló személy részére. A jogosultsági feltételeknek együttesen kell teljesülniük. A társadalombiztosítási öregségi nyugdíj típusai: öregségi teljes nyugdíj, öregségi résznyugdíj, nők kedvezményes öregségi nyugdíja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium