Óriásit javított az építőipar

2018. augusztus 10. 09:00  english version   
nyomtatás
 
Júniusban az építőipari termelés volumene 7,2%-kal haladta meg az előző havi szintet, és ezzel immár harmadik hónapja mutat kirobbanó formát az ágazat. Ezzel az év eleji megtorpanás már a múlté, úgy tűnik, az ágazat dinamikus növekedését egyelőre nem akadályozza a munkaerőhiány.


Az év elején az ágazat teljesítménye visszaesett, és bár a téli hónapok nem feltétlenül meghatározók, megmerült a gyanú, hogy a bővülést megakasztja a munkaerőhiány. A csökkenés azonban csak ideiglenes volt, az építőipar három hónap alatt visszatért a korábbi növekedési trendjéhez. Április-májusban 6% feletti, a ma megjelent adat szerint júniusban 7%-ot meghaladó havi bővülés következett be.

Óriásit javított az építőipar


A növekedést elsősorban az "egyéb építmények" alág húzza, ide tartoznak jellemzően az állami infrastruktúrafejlesztések. A KSH közleménye is igazolja, hogy a bővülés fő motorja az EU-forrásokból finanszírozott út-, vasút- és közműépítések.

Óriásit javított az építőipar


Mivel június folyamán is a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket, ezért várhatóan a növekedés szerkezete tovább tolódik a nagy állami rendelések irányába.

A megkötött új szerződések volumene 0,6%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,1%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 62,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,5, az egyéb építményeké 82,9%-kal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

Óriásit javított az építőipar


Ha a szerződések forint értékét figyeljük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a rendelésállomány magas szinten kezd stabilizálódni, ez alapján rövid távon az építőipar további dinamikus növekedése, közép távon a lassulása várható.

Óriásit javított az építőipar


Az idén az első fél évben az építőipari teljesítmény 19%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki teljesítményt. Az év egészére is hasonló eredmény várható.

Óriásit javított az építőipar

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium