Őrült tempóra kapcsolt az építőipar

2018. szeptember 14. 09:25  english version   
nyomtatás
 
Júliusban az építőipari termelés volumene 4,6%-kal haladta meg az előző havi szintet. A kis súlyú, ingadozó teljesítményű ágazat esetében ez nem jelent kiugró növekedési indexet, ha azonban azt is hozzátesszük, hogy ezt a növekedést három olyan hónapra pakolta rá az ágazat, amelyben az átlagos havi bővülés 10% körüli volt, akkor elmondhatjuk, hogy hihetetlen korrekcióban van az építőipar. A rendelési mutatók a növekedés folytatását ígérik.


Az építőipar hosszabb távú trendjét figyelve elmondható, hogy 2016 elején az uniós források kifogyásával óriási visszaesés következett be, ezt azonban egyre gyorsuló ütemű növekedéssel dolgozta le az ágazat. Ez a folyamat szakadt meg 2018 elején, amikor meglepő visszaesést tapasztalhattunk. Több szakértő a munkaerőhiány hatásának tudta be a dolgot, erre cáfoltak rá a következő négy hónap adatai.

Őrült tempóra kapcsolt az építőipar


A júniusi termelés immár 38%-kal magasabb, mint az egy évvel korábbi, vagyis újra nagyon magasra emelkedett az éves index.

Őrült tempóra kapcsolt az építőipar


A KSH közlése szerint az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést. Mindez továbbra is arra utal, hogy alapvetően az uniós források által finanszírozott állami megrendelések dinamizálják az ágazatot.

Őrült tempóra kapcsolt az építőipar


A rendelési mutatók alakulása is fenti növekedési szerkezetet igazolják, valamint a konjunktúra folytatódását ígérik. Nem csak a rendelésállomány maradt magasan, hanem a friss szerződések értéke is jelentős volt. A megkötött új szerződések volumene 70,3%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 1,8%-kal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 134,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Július folyamán közlekedési infrastruktúra és távközlési hálózat fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Őrült tempóra kapcsolt az építőipar


Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 61,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 4,9, az egyéb építményeké 82,4%-kal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

Őrült tempóra kapcsolt az építőipar


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium