Összeülnek az uniós külügyminiszterek - Szíria kiemelt téma lesz

MTI
2018. április 15. 13:05    
nyomtatás
 
Az európai uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn, egynapos luxembourgi tanácskozásukon sürgős nemzetközi kérdéseket vitatnak meg, köztük a Szíriával kapcsolatos legújabb fejleményeket tekintik át.Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a szakminiszterek a szíriai helyzetértékelést követően következtetéseket készülnek elfogadni, amivel egyben előkészítik az április második felére tervezett, Szíria és a térség jövőjének támogatása című, második brüsszeli konferenciát.

A külügyminiszterek véleményt cserélnek Oroszország és az Európai Unió kapcsolatainak alakulásáról is. Megvitatják az angliai Salisburyben elkövetett merényletet követő legújabb fejleményeket, és áttekintik az Európai Tanács márciusi ülésén elfogadott zárónyilatkozatot követő lépéseket, köztük az orosz diplomaták kitiltásának ügyét.

A miniszterek tárgyalnak a Moszkvát sújtó uniós szankciók meghosszabbításának lehetőségeiről, valamint az EU-orosz kapcsolatokat meghatározó, 2016 márciusában elfogadott öt vezérelv további végrehajtásáról.

Az irányelvek kimondják, hogy a minszki megállapodás végrehajtása kulcsfontosságú feltétele annak, hogy az EU Oroszországgal kapcsolatos álláspontjában lényeges változás legyen. Erősíteni kell az EU keleti partnereivel és más szomszédjaival, köztük Közép-Ázsiával fenntartott kapcsolatokat, csakúgy, mint az unió ellenálló képességét, például az energiabiztonság, a hibrid típusú fenyegetések vagy a stratégiai kommunikáció terén. A miniszterek megbeszélést fognak folytatni az iráni helyzetről, ezen belül az Iránnal kötött nukleáris megállapodásról és annak fejleményéről.

A külügyminiszterek a május 17-én Szófiában tartandó EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előkészítéseként munkaebéd keretében megbeszélést folytatnak a Nyugat-Balkánról, ezen belül is tárgyalnak az uniós bővítés lehetőségeiről, valamint a térség stabilitását érintő biztonsági kérdésekről.

A tanács előzetes véleménycserét fog folytatni a külső - egyebek mellett a védelmi és biztonsági - tevékenység eszközeinek 2020 utáni finanszírozásáról, tekintettel arra, hogy folyik a 2021-től életbe lépő, hét évre szóló pénzügyi keret (MFF) kialakítása. Az Európai Bizottság várhatóan május 2-án ismerteti az unió következő hosszú távú költségvetésére, azaz a következő többéves pénzügyi keretre vonatkozó, jelenleg még kidolgozás alatt álló javaslatát.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium