Probléma az infláció Magyarországon, az MNB-nek hamarosan lépnie kell

2018. november 8. 14:15    
nyomtatás
 
A magyar GDP-növekedés üteme fokozatos lassulásra van ítélve a következő években, miután több olyan tényező is hűteni fogja a gazdaságot, amelyeknek az elmúlt negyedévekben köszönhette kiemelkedően jó teljesítményét - fogalmazott Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az intézmény mai sajtótájékoztatóján, amelyen a negyedik negyedéves előrejelzésüket ismertették. A szakértő szerint ez a természetes lassulás nem, a relatíve magas infláció viszont problémát jelent, ezért a Magyar Nemzeti Banknak hamarosan lépnie kell a szigorítás irányába, amennyiben meg akarja őrizni hitelességét.


Török Zoltán a Raiffeisen Bank negyedik negyedéves gazdasági előrejelzésének ismertetése kapcsán megrendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar gazdaság túl van ciklikus csúcsán (több más térséghez hasonlóan), épp ezért fokozatos lassulás várható, amit a jövő héten érkező harmadik negyedéves GDP-adat is megerősít majd.
Egyelőre azonban nem kell drasztikus lassulásra felkészülni, még 2019-ben is 3,5% körül alakulhat az éves GDP-növekedés, 2020-ban viszont már jóval közelebb kerülhetünk a 2%-hoz.

Török szerint a lakossági fogyasztás folyamatos gyors növekedése hajthatja továbbra is a gazdaságot, az elmúlt időszakban tapasztalt beruházási boom enyhülése viszont fékező hatású lesz. A szakértő külön kiemelte az építőipar idei nagyon erős dinamikáját, ami egyértelműen fenntarthatatlan, így rövid időn belül jelentős lassulásra kell felkészülni. Ez nem azt jelenti, hogy hamarosan negatív lesz a szektor növekedési hozzájárulása, ugyanakkor olyan magas pozitív GDP-növekedési hozzájárulást se fogunk már látni, mint a közelmúltban.

Ezen felül a kormány prociklikus politikájának visszafogása, illetve a Magyar Nemzeti Bank monetáris stimulusának fokozatos leépítése (nem tartható már fenn a rendkívül alacsony kamatkörnyezet) szintén a lassabb növekedési pálya irányába mutat. Épp úgy, mint a külső környezet kevésbé támogatóvá válása: a világkereskedelem bővülési ütemének lassulása, illetve az euróövezet gyengélkedése egyaránt lefelé húzhatja majd a magyar gazdaságot.

A hazai inflációra rátérve Török Zoltán kijelentette, hogy az egyre nagyobb problémát jelent a Magyar Nemzeti Bank számára.

A tény, hogy már ötödik hónapja 3% felett áll az éves mutató, már önmagában jelzésértékű, a szakértő ráadásul nem nagyon látja azt az időpontot, amikor visszatérne 3% alá az éves ütem.

Azt ugyanakkor leszögezte, hogy további emelkedésre sincs nagyon tér, nagyrészt az olajár várható csökkenése, vagy legalábbis az árszint stabilizálódása miatt. A következő hónapban kicsit csökkenhet az éves inflációs mutató értéke, vagyis eltávolodhatunk a közel hatéves csúcstól. A mögöttes folyamatokat megragadó maginfláció viszont tovább élénkülhet a következő időszakban, a jövő év első felében pedig elérheti a 3%-os szintet, ahonnan tovább gyorsulhat, hiszen a mélyben jelentkező tényezők az árnyomás erősödése irányába mutatnak. A mezőgazdasági, ipari és építőipari árak gyors növekedése, illetve a bérek dinamikus emelkedése mind hajtani fogja felfelé az árakat.

Ezért Török szerint a Magyar Nemzeti Banknak hamarosan lépnie kéne, hiszen már elértük az inflációs célt, méghozzá tartósan, minden más (például a maginflációval való takarózás) csak kommunikációs trükk.


Ennek megfelelően követnünk kellene a régiós és az amerikai folyamatokat, vagyis el kéne kezdeni a kamatkörnyezet normalizálását. Első lépésként likviditásszűkítő lépéseket jelenthet be a jegybank, akár már decemberben (ekkor érkezik majd az új inflációs jelentés is, szóval jó alkalom lenne az irányváltásra), a jövő év vége felé pedig már a kamatfolyosó is módosulhat, vagyis elkezdődhet a tényleges szigorítás. Török szerint, amennyiben a jegybank decemberben ténylegesen elmozdul ebbe az irányba, akkor megőrizheti hitelességét és a forint árfolyamát is védheti.

A szekértő ennek függvényében nem várja, hogy az elmúlt hónapokban kialakult 320-325-ös euró-forint árfolyamtól a közeljövőben tartósan eltérjünk, a kurzus ebben a sávban, inkább az alsó részében ingadozhat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium