Recesszió küszöbén Németország?

2019. január 8. 11:33    
nyomtatás
 
Váratlanul gyengére sikeredett a ma reggel közzétett novemberi német ipari termelési adat, amely miatt egyre többen kezdhetnek félni attól, hogy technikai recesszióba süllyedt Európa legnagyobb gazdasága - mutat rá helyzetjelentésében az ING Bank. Elemzője szerint ennek bekövetkezte valóban elképzelhető a 2018 második félévi időszakra, míg az UniCredit elemzője szerint legfeljebb csak stagnálásról lehet szó, de a pontos képet csak később ismerjük meg. A Commerzbank szerint ennél is optimistább és mindhárom bank azt hangsúlyozza, hogy a kedvező rendelésállományi adatok miatt várhatóan idén az első hónapokban gyorsan talpra áll majd a német ipar.


Amint már a magyar ipari termelési adat kapcsán is rámutattunk: meglepően gyengére sikeredett a német novemberi ipari termelési adat, hiszen a várt 0,3%-os növekedés helyett 1,9%-os visszaesés alakult ki havi szinten, ami 2015 nyara óta a legnagyobb havi visszaesést jelenti. A piaci csalódást fokozta, hogy még az októberi 0,5%-os visszaesési adatot is 0,8%-os visszaesésre módosította most a német statisztikai hivatal, illetve a novemberi adat sorozatban már a harmadik havi visszaesést jelenti a szeptemberi 0,1%-os csökkenés után.

Az is nyugtalanító a friss novemberi német ipari adatban, hogy a gyengélkedés a gazdaság széles bázisán látszik:
  • Az autóipari kibocsátás 1,8%-os havi visszaesést mutat
  • A fémipar 2,0%-osat
  • Az elektromos ipari ágazat 2,1%-osat
  • A gépgyártás 4,2%-os havi esést produkált
  • A vegyipar 5%-ot hanyatlott
  • Még az építőipar is esett1,7%-kal
  • Az energetikai ágazat pedig 3,1%-kal csökkent.

Az UniCredit Research vezető németországi elemzője, Andreas Rees, a gyenge adatok alapján két technikai, illetve egy fundamentális jellegű tényezőt is megjegyzett kommentárjában, mint lehetséges ok:
  • Novemberben a gazdasági minisztérium is rámutatott, hogy kevesebb a munkanap (ezt bár a kiigazított adat elvileg kiküszöböli, de lehet mégis hatása, amely bizonyára decemberben majd egy élénküléssel korrigálódni fog)
  • Még mindig nyomasztja az autóipari ágazatot a szeptemberben hatályba lépett új emissziós szabályozásnak (WLTP) való megfelelés, ami azt jelenti, hogy számos modellt még nem tudtak alkalmassá tenni az új szabályoknak, ami visszafogja a termelést, de ez idővel majd megfordul és hajtani fogja a termelést.
  • A fenti két technikai jellegű hatás mellett el kell gondolkodni azon, hogy valamilyen erőteljesen ható fundamentális tényező is nyomasztja a német ipart az utóbbi hónapokban, és bár ez nem látszik még tisztán, de kézenfekvő a lassuló globális kereskedelemre, a kínai-amerikai kereskedelmi szembenállásra, a kínai gazdasági lassulásra és a Brexit üzleti aktivitást visszafogó adataira gondolni (a német beszerzési menedzser indexek és az Ifo-index is meredek aktivitás-lassulást mutatott az utóbbi hónapokban).


2018.12.18 10:54 Viharfelhők Németország felett: újabb gyenge adatok érkeztek

Mindhárom bank kommentárja kiemeli azt, hogy nagyon kedvezőek az ipari rendelésállományi adatok, és közben a német munkanélküliség alacsony, a fogyasztás pedig bővül, így ezek összességében kedvező kilátást jelentenek a német iparra rövid távon (amint például a WLTP-szabályoknak meg tudnak felelni az autógyártók az új modellekkel). Ezzel együtt azonban az ING Bank vezető németországi elemzője, Carsten Brzeski szerint elképzelhető, hogy utólag azt látjuk majd a statisztikai adatokból: 2018 második félévében valamikor technikai értelemben vett recesszióba süllyedt Németország (két egymást követő negyedévben mínuszos a GDP-teljesítmény). Az UniCredit elemzője szerint legfeljebb csak stagnálás alakulhat ki, és mindhárman azt hangsúlyozzák, hogy a holnap megjelenő német külkereskedelmi adatoknak (pl. mennyi volt a készletfelhalmozás), illetve természetesen a január 15-én megjelenő előzetes negyedik negyedéves német GDP-adatnak kiemelt jelentősége van annak megítélése kapcsán, hogy pontosan milyen pályán is halad(t) a német gazdaság.

Recesszió küszöbén Németország?


Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium