Rendkívüli bejelentést tett Varga Mihály, 20 éve nem volt ilyen

2019. február 8. 10:30  english version   
nyomtatás
 
Szokatlan időpontban és formában tette közzé a szokásos előzetes havi államháztartási adatokat a Pénzügyminisztérium a januári hónapról, nem véletlen. Az idei év első hónapjában ugyanis történelmi rekord méretű többlet jött össze.


Gigantikus januári többlet


Az államháztartás központi alrendszerének 2019. január végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató az eredeti tervek szerint 11 órakor jelent volna meg pénteken, régóta hagyomány ez a 11 órás időpont. A Pénzügyminisztérium azonban korábban tette közzé a fő adatokat és különleges módon Varga Mihály pénzügyminiszter értékelte a havi büdzséfolyamatokat, nem véletlen.

A PM közleménye szerint ugyanis

az elmúlt két évtized legkedvezőbb adatát láthatjuk az év első hónapjában.


A költségvetés 244,5 milliárd forintos többlettel zárt, az adóbevételekből 200 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly ilyenkor és jelentős uniós átutalás is történt - részletezi a tárca.

A Portfolio idősoros számai alátámasztják a rendkívüli januári adatot. Összesítésünk szerint valóban rekord volt a mostani januári többlet, az eddigi legmagasabb januári szufficit 123 milliárd forint volt, most erre duplázott majdnem rá a költségvetés.

Rendkívüli bejelentést tett Varga Mihály, 20 éve nem volt ilyen


Így értékel Varga Mihály


Mivel egyre több embernek van munkája és a munkabérek folyamatosan emelkednek, évről-évre javul a családok jövedelmi helyzete, ez megmutatkozik a fogyasztás alakulásában is - hangsúlyozta Varga Mihály.

2019 januárjában
  • az általános forgalmi adóból 153,9 milliárd forinttal,
  • személyi jövedelemadóból 23,9 milliárd forinttal,
  • nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 23,0 milliárd forinttal, míg
  • jövedéki adóból 17,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év első hónapjában.

222,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett, a kifizetések pedig 89,3 milliárd forintot tettek ki, vagyis a költségvetésnek uniós támogatások nélkül is többlete van.

A januári főbb kiadások közül főként a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (például a Modern Városok Program, az országos vasúthálózat megújítása) emelhetőek ki - részletezte a pénzügyminiszter.

Részletes bontás


Az év első hónapjában az államháztartás központi alrendszerének egyenlege a központi költségvetés 186,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 23 milliárd forintos, illetve a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 35 milliárd forintos többletéből tevődött össze. Az uniós módszertan szerinti hiánycél idén a GDP 1,8%-a, mellyel párhuzamosan az államadósság aránya is tavalyhoz képest tovább mérséklődhet - mondta Varga Mihály.

Egyetlen hónap adatából még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni az egész 2019-es évre nézve, de az biztos, hogy kedvező alapokon van a költségvetés idén is, köszönhetően részben a 2018-as erős bázisévnek, valamint annak, hogy a tavaly év közepén indított új gazdaságfehérítő eszköz, az online számlázás idén már egész évben érezteti hatását. Elsőként a Portfolio mutatott rá, hogy ez az intézkedés évente plusz százmilliárdokkal gyarapíthatja a költségvetést. A kormánynak azonban égető szüksége is van ezekre az összegekre, ugyanis egy részét már lekötötte a tartalékoknak, miután voltak olyan bejelentések, amelyek a 2019-es költségvetés tavaly nyári elfogadása után történtek, másrészt a kormány gazdaságvédelmi és családtámogató intézkedésekre is készül. Ezeknek pedig lesz költségvetési vonzata, csak az a kérdés, hogy mekkora összegben.

Rendkívüli bejelentést tett Varga Mihály, 20 éve nem volt ilyen


Címlapkép forrása: MTI/Mónus Márton

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium