Richter és Mol-pakettet kap a Corvinus Egyetem alapítványa

2019. február 11. 13:04    
nyomtatás
 
Egy új alapítványi formát, vagyonkezelői alapítványt hoz létre a kormány, mely a Budapesti Corvinus Egyetemet fogja fenntartani - jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter. Palkovics László innovációs miniszter azt közölte, hogy az alapítvány vagyona 380 milliárd forint értékű lesz, miután a kormány mind a Mol, mind a Richterben fennálló 10 százalékpontos tulajdonrészét átadja.

Palkovics Lászlóval készített interjúnk itt olvasható:

2019.02.11 13:05 Palkovics: Teljes önállóságot kapva újul meg a CorvinusSzimbolikus helyen, a Budapesti Corvinus Egyetem régi épületének aulájában, a Marx szobor helyén tartott sajtótájékoztatót a két miniszter Lánczi András rektor és Pavlik Lívia kancellár társaságában.

Az igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint az új alapítványi formára eddig nem volt jogszabályi lehetőség. Most ennek az új alapítványnak két típusa lesz: közérdekű és családi. Előbbit oktatás, nevelés, felsőoktatás, kulturális, sport, karitatív és gyermek támogatási célokra lehet alapítani. Utóbbi pedig egy vagyontranszfer szerepét töltheti be a generációk között.

A cél, hogy ez az új alapítványi forma akár új pénzeket csábítson be Magyarországra - húzta alá Trócsányi László. A korrekt és törvényes működést garanciaelemek biztosítják, ilyenek:
  • Az alapítói vagyon minimum 600 millió forint.
  • Kötelező a felügyelő bizottság.
  • Kötelező az állandó könyvvizsgáló.
  • Kötelező befektetési szabályzatot készíteni.
  • Bizonyos esetekben lehet vagyon ellenőrt kirendelni.
  • Vagyon megőrzési kötelezettséget is elő lehet írni.


Palkovics László azzal indította beszédét, hogy kiemelte: a kormány a 2014-es felsőoktatási stratégia mentén haladva új modellt épít fel és ennek első példája a Corvinus Egyetem. Általánossá szeretnék a későbbiekben kiterjeszteni, a cél, hogy a felsőoktatási intézmények ne a kötött államháztartási körben működjenek.

Richter és Mol-pakettet kap a Corvinus Egyetem alapítványa

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

Múlt héten a kormány többek között arról döntött, hogy létrehozza az egyetemet működtető alapítványt és jelentős vagyont bocsát a rendelkezésére, összesen 380 milliárd forint értékben.

Ez úgy jön össze, hogy az állam Mol-ban és Richterben fennálló részesedéséből ad át 10-10 százalékpontji tulajdont. Emellett az alapítvány már megkapja a két cég 2018-as esedékes osztalékát.


Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a vagyont nem lehet elidegeníteni, vagyis eladni és terhelni. A vagyon hozamából gazdálkodhat az egyetem és az alapítvány.

Emellett a kormány az alapítványnak adja át a Ménesi úti épületet, a PPP konstrukcióban épült új szárnyat pedig megvásárolja az állam 24 milliárd forintért.

Lánczi András rektor szerint az egyetem köszönettel tartozik a kormánynak, mert olyasmi történik, ami csak a mesékben van. A cél, hogy hogyan lehet még jobb egyetemet csinálni, a felsőoktatás minőségének állandó javításával párhuzamosan.

Szerinte határponthoz érkezett az egyetem, mert saját erőből nem tudott volna szintet lépni és ehhez politikai felismerés is kellett. Reméli, hogy ez a modell más egyetemek számára is modell lehet. Kiemelte azt is, hogy ez egy nemzeti vállalkozás, a magyar közösség vállalkozása, és az egyetem mindenki támogatására számít, vagy legalább ne akadályozzák a folyamatot.

Végső soron a versenyképesség javítását szolgálja. A legjobb magyar hallgatókért ugyanis nagy verseny folyik, őket könnyen elcsábítják külföldi egyetemek. Ezért veszi fel a versenyt a Corvinus.

Az első dolog, hogy új kultúrát valósítsunk meg az egyetemen, megnő ugyanis a felelősség, mert nem áll majd az állam mögöttünk. Sorsközösséggé alakulunk át, egymásért nagyobb felelősséget viselünk - húzta alá a rektor.

Pavlik Lívia kancellár az átalakítás utáni helyzetet részletezte és a 2019-es átmenti év kapcsán válaszolta meg a kérdéseket. Hangsúlyozta, hogy az új modellben is lesznek támogatott helyek, Corvinus-ösztöndíj formában. 2020-tól pedig az oktatók a Corvinus alkalmazottai lesznek, nem közalkalmazottak.

Ezekről részletesen írtunk korábbi cikkünkben:

2019.01.31 10:00 Corvinus: az idén felvételizőket még nem érintik az átalakítások

A Richter álláspontja


A bejelentéssel kapcsolatban Beke Zsuzsa, a Richter kormányzati kapcsolatok és PR vezetője kiemelte, hogy ez egy jó tulajdonosi döntés és egy innovatív kezdeményezés. Beke Zsuzsa hozzátette, hogy a Richter számára mindig is fontos volt az oktatás színvonalának emelése és a kezdeményezést jó iránynak tartják.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium