Sosem volt még ennyire súlyos probléma a munkaerőhiány Európában

2018. július 7. 11:08    
nyomtatás
 
Nemcsak Magyarországon súlyos probléma a munkaerőhiány - amint írtuk, 300 ezer dolgozó hiányozhat - hanem az eurózónában sem volt még ennyire súlyos a helyzet.

2018.07.06 05:35 Ez a legnagyobb baj: már 300 ezer ember hiányzik MagyarországrólAmint az alábbi, 1985-ig visszatekintő, ábrán látszik: a termelést korlátozó tényezők között messze a legtöbb cég (kb. 18%) a kevés munkaerőt említette és ez az arány bőven túltesz minden korábbi ciklikus csúcson. Ezzel párhuzamosan az alapanyagok és eszközök nem kellő mennyiségére is egyre többen panaszkodnak, a 12%-os arány már az elmúlt ciklusok tetőpontja körüli rátát jelent.

Sosem volt még ennyire súlyos probléma a munkaerőhiány Európában


Bár az ING Bank az elemzésében nem köti direktben össze a munkaerőhiány és az alábbi ábrán látható kapacitáskihasználtság témáját, de mégis érdemes megjeleníteni ezt az ábrát is, hiszen amint látjuk: a kihasználtsági ráta intenzíven süllyedni kezdett a legutolsó adatok szerint 85%-ról 82% körülre (talán a nem elégséges munkaerő miatt) és ahogy az elmúlt 30 évben megfigyelhettük: a ráta süllyedése előfutára az ipari termelés növekedési lassulásának is. Mindez tehát abba az irányba mutat, amire a részletes magyar körképünkben is rámutattunk: már a gazdaság teljesítőképességét, növekedését is lefelé húzhatja az akut munkaerőhiány, igaz az alábbi ábrán azért a munkaerőhiánynál erőteljesebb tényező is szerepet játszott az ipari termelés esésében: a gazdasági ciklus kifulladása és a recesszió beköszönte.

Sosem volt még ennyire súlyos probléma a munkaerőhiány Európában


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium