Svájc továbbra sem akarja tömegével beengedni a bolgár és a román munkavállalókat

MTI
2018. május 16. 20:19    
nyomtatás
 
Úgy döntött szerdán a svájci kormány, hogy június 1-jétől egy évvel meghosszabbítja annak az intézkedésnek a hatályát, amelynek értelmében korlátozza a Bulgáriából és Romániából érkező munkavállalók számát.


Svájcnak erre a személyek szabad mozgásáról szóló, az Európai Unióval (EU) kötött szerződésének védzáradéka értelmében van lehetősége, amelyet a kormány első ízben 2017 májusában használt ki.

A szerződés értelmében az EU-tagországok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban. A záradék ugyanakkor lehetővé teszi Svájc számára, hogy egyoldalúan és korlátozott ideig kvótákat vezessen be bizonyos feltételek mellett, például ha túlságosan sok külföldi munkavállaló érkezne. A bolgár és román munkavállalók a szabad mozgásról szóló megállapodás átmeneti időszakának vége - 2016. június 1-je - óta rendelkeznek teljes körű mozgásszabadsággal az EU-n belül.

2016 júniusa és 2017 májusa között a svájci hatóságok mindössze 996 bolgár vagy román állampolgárnak adták meg a munkavállalói és az ideiglenes tartózkodási engedélyt. A kormány ezt azzal magyarázta, hogy az említett uniós tagországok állampolgárainak száma "egyértelműen átlépte a megállapított küszöbértéket".

A szerdán jóváhagyott hosszabbítás értelmében a svájci hatóságok éves szinten továbbra is legfeljebb 996 embernek adják meg a munkavállalói és az ideiglenes tartózkodási engedélyt. A Svájcban dolgozó bolgár és román állampolgárok leginkább idényjellegű munkákat vállalnak az alpesi országban.
(Címlapkép forrása: Shutterstock)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium