Szintet lépett Erdogan illiberalizmusa: saját magát nevezte ki az állami vagyonalap élére

2018. szeptember 12. 14:21    
nyomtatás
 
Recep Tayyip Erdogan török államfő ma kinevezte magát az állami vagyonalap elnökévé, helyettesének pedig pénzügyminiszterét (és egyben vejét), Berat Albayrakot tette meg.


Erdogan saját és veje kinevezése mellett gyakorlatilag a vagyonalap teljes vezetőségét lecserélte. Az előző elnököt már tavaly menesztette az államfő, amiért nem tudta teljesíteni a kitűzött eredménycélokat, szeptemberben pedig jelezte, hogy nagy átalakításra fog majd sor kerülni az alapnál.

A török állami vagyonalapot még 2016-ban hozták létre azzal a céllal, hogy növelje Törökország stratégiai tartalékait, illetve, hogy fontos beruházásokhoz finanszírozást biztosítson. Jelenleg mintegy 50 milliárd dollárnyi vagyon felett rendelkezik.

Erdogan saját kinevezésével tovább bővítette jogköreit, miután a júniusi elnökválasztási győzelme az elnöki rendszerre való áttéréssel egyébként is rendkívül erős hatalommal ruházta fel. Erdogan hatalmi megerősödése, piacellenes retorikája és politikai intézkedései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a török líra idén az egyik legrosszabbul teljesítő deviza a világon.

Szintet lépett Erdogan illiberalizmusa: saját magát nevezte ki az állami vagyonalap élére
Klikk a képre!
(Reuters, Hürriyet)
(Címlapkép forrása: Ozan Kose / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium