Trump kirúgta külügyminiszterét, a CIA vezetője érkezik a helyére

2018. március 13. 13:57    
nyomtatás
 
Donald Trump döntésére távozik a külügyminiszteri posztról Rex Tillerson, helyét pedig Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi vezetője veszi át. Az elnök állítólag többször is összeszólalkozott Tillersonnal, így nem volt felhőtlen a viszonyuk, a közvetlen indokot viszont a közelgő USA-Észak-Korea találkozó jelenthette.


A Washington Post beszámolója szerint Trump már múlt hét pénteken felszólította Tillersont a távozásra, aki emiatt rövidre fogta afrikai diplomáciai útját, hogy hétfőre már visszatérhessen az Egyesült Államokba.

Trump kirúgta külügyminiszterét, a CIA vezetője érkezik a helyére

Kép forrása: AFP Fotó, Saul Loeb

A 14 hónapos szolgálat után leköszönő Tillersonnal állítólag többször is összeszólalkozott már Trump, ezért nem volt felhőtlen a viszonyuk. A közelgő külkereskedelmi tárgyalások (a kivetett vámok miatt), illetve az USA-Észak-Korea csúcstalálkozó lebonyolítására az elnök feltehetően olyan embert akart küldeni, akiben feltétlenül megbízik, ezért kellett most mennie az eddigi külügyminiszternek. Az elnök elmondása szerint az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi megállapodásban sem értettek egyet, Trump ugyanis rendszeresen kritizálta azt, miközben Tillerson egy visszafogottabb hangnemet ütött meg vele kapcsolatban.

A leköszönő külügyminiszter helyét a CIA eddigi igazgatója, Mike Pompeo veszi át, miközben az ügynökség élére korábbi helyettese, Gina Hapsel kerül majd, aki a CIA első női vezetője lesz.
A lapnak küldött közleményében Donald Trump úgy fogalmazott, hogy büszkén jelöli Pompeot a külügyminiszteri posztra, aki szerinte remek munkát fog végezni, ugyanis minden szükséges kvalitással rendelkezik pozíció betöltéséhez. Az elnök Tillersonnak is megköszönte eddigi munkáját, akinek hivatali ideje alatt "rengeteg mindent" sikerült megvalósítania.

Trump döntését érdekes kontextusba helyezi, hogy meg nem erősített lapértesülések szerint tavaly ősszel Tillerson egy úgynevezett "öngyilkos paktumot" kötött Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel és Jim Mattis védelmi miniszterrel, amelynek értelmében mindhárman kilépnek a kormányból, ha egyikük távozni kényszerül.

(Címlapkép forrása: AFP Fotó, Saul Loeb)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium