Trumpnak elege lett: Amerika keményen nekimenne a kínaiaknak

2018. március 14. 10:58    
nyomtatás
 
Donald Trump újabb vámok kivetését tervezi: ezúttal a kínai technológiai és telekommunikációs szektor a célpont. Becslések szerint mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importot érintene az intézkedés, amennyiben megvalósul.


A Reuters hírügynökségnek három, a kormányhoz közel álló forrás nyilatkozott névtelenül a témában. Egyikük szerint a vám kivetésének apropója a Kínával kapcsolatban sokszor felemlegetett kritika, miszerint az ország rendszeresen megsérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) szellemi tulajdonjogokra és a technológiai transzferekre vonatkozó szabályait, mivel nem lép fel elég hatékonyan a termékhamisítás ellen. Emiatt folyamatban van egy amerikai vizsgálat, ami hamarosan lezárulhat, a tervek szerint pedig vámok kivetését vonhatja magával.

Az intézkedések a kínai technológiai és telekommunikációs szektorra irányulnának, de az egyik forrás szerint nem kizárt, hogy a bővebb listán akár 100 termék is szerepelhet majd. Összesen 60 milliárd dollárnyi import lehet érintett.


Trumpnak és az amerikai kormánynak konkrétan az problémája, hogy a kínai szabályok értelmében külföldi vállalatok csak akkor hozhatnak létre helyi leányvállalatot, hogy az országban működhessenek, ha egy kínai céggel társulnak. Ennek keretében azonban a külföldi cégeknek meg kell osztaniuk technológiai titkaikat, amelyek aztán a nem megfelelő szellemi tulajdonjog védelem miatt könnyebben közkinccsé válhatnak, így lemásolhatóak lesznek.

Az amerikai elnök az új vámok kivetése mellett azt is tervezi, hogy nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megnehezíti majd a kínai vállalatoknak az Egyesült Államokba történő befektetését. Ezzel kapcsolatban azonban konkrét részletek egyelőre nem ismertek.(Címlapkép forrása: Olivier Douliery / Afp)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium