Ultimátumot adott Orbán Viktor legfontosabb szövetségese: idén eldőlhet a lengyel euró sorsa

MTI, Portfolio
2019. április 17. 14:48    
nyomtatás
 
Az euró bevezetését a nyugat-európai gazdasági szint eléréséig megakadályozó nyilatkozat aláírását ajánlotta szerdán a többi nagy lengyel parlamenti frakció vezetőjének Jaroslaw Kaczynski. Az ország de facto vezetője, Orbán Viktor magyar kormányfő fontos szövetségese ezzel gyakorlatilag választási helyzet elé állítja a pártokat és szavazóikat, hogy akarnak-e belátható időn belül eurót. Emiatt tovább nőtt az idén esedékes lengyel parlamenti választások tétje.


A lengyel kormánypárt elnöke szerdai rendkívüli sajtóértekezletén elmondta: nyilatkozat-tervezetet küldött a legfontosabb lengyel parlamenti tömörülések vezetőinek. Ez arról szól, hogy garantálják: Lengyelországban nem vezetik be az eurót, "amíg nem érjük el a határainktól nyugatra fekvő országok gazdasági szintjét" - fogalmazott. Mint hozzáfűzte, a fő viszonyítási pont e tekintetben Németország.

A lengyel nemzeti pénznem, a zloty védi a hazai gazdaságot a sokkhatásoktól, gyorsabb fejlődést biztosít, miközben az euróövezet manapság "a stagnálás zónája" - érvelt a pártelnök.


Kaczynski szerint az általa már aláírt dokumentum eltekint a pártpolitikai különbségektől, mert az állam pénzügyi érdekeit szolgálja. Reményét fejezte ki, hogy a közös nyilatkozat "a lengyel politikai osztály érettségét" mutatja majd.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke már szombaton, a párt egyik, az európai parlamenti választást megelőző kampánygyűlésén úgy értékelte: Lengyelország jelenleg veszítene a közös európai pénznem bevezetésével.

Egyszer bevezetjük az eurót, mert az Európai Unió tagjai vagyunk és leszünk, de akkor tesszük ezt, amikor ez a mi érdekünket szolgálja, amikor elérjük a németországihoz hasonló szintet.

- jelentette ki a kampánygyűlésen Kaczynski.

A fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna az Európai Néppárt tavaly novemberi, Helsinkiben rendezett kongresszusán kilátásba helyezte: amikor pártja "eltávolítja a PiS-t a hatalomtól, javasolni fogják Lengyelország belépését az euróövezetbe". A PO egykori elnöke és volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács élén jelenleg álló Donald Tusk 2008-ban még azt nyilatkozta, hogy Lengyelország 2011-ben csatlakozik az euróövezethez.

Kaczynski ezzel a szándéknyilatkozattal gyakorlatilag színvallásra kényszeríti a pártokat, és közvetve azok szavazóit, hogy döntsenek az euróövezethet (belátható időn belül) történő csatlakozásról. Így még egyértelműbbé vált, hogy a közös fizetőeszköz bevezetése szempontjából is óriási a tétje az idén esedékes választásoknak.


(Címlapkép: MTI/EPA/Jacek Bedarczyk)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium