Vérfürdő Törökországban - Erdogannak azonnal lépnie kell, ha nem akarja "mini-Venezuelává" változtatni országát

2018. augusztus 10. 12:06    
nyomtatás
 
Törökország totális árfolyamválságba sodródott, ezért azonnali lépésekre van szükség, hogy a jelenlegi történet ne egy "mini-Venezuela" forgatókönyvvel végződjön - vélik a Nordea Bank elemzői.


A bankház szakértői rövid helyzetértékelésükben kiemelik, hogy most kezd igazán visszaütni az a jelenség, miszerint az elmúlt években egyre nagyobbá váló folyó fizetési mérleg hiányt elsősorban spekulatív célú külső források finanszírozták. Most ezek a szereplők a gazdasági és politikai kockázatok miatt menekülőre fogják, ennek a következményeit láthatjuk.

A súlyos válsághelyzetre rátesz még egy lapáttal, hogy Törökország devizatartalékai folyamatosan csökkennek, miközben a líra mélyrepülése egyre drágábbá teszi a külső adósság refinanszírozását. Az alábbi ábrán látszik, hogy az egy éven belül lejáró, így rövid távon megújításra szoruló külső adósság értéke mintegy 125 milliárd dollárra rúg, miközben a devizatartalék összege mindössze 75 milliárd dollárt tesz ki. Az IMF már korábban figyelmeztette a törököket az alacsony devizatartalék miatt, azóta pedig csak rosszabbá vált a helyzet.

Vérfürdő Törökországban - Erdogannak azonnal lépnie kell, ha nem akarja "mini-Venezuelává" változtatni országát
Klikk a képre!


A Nordea elemzői szerint ahhoz, hogy rövid távon megállítható legyen a líra összeomlása, már ma 200 bázispontos, rendkívüli kamatemelésre lenne szükség a jegybank részéről. Ez azonban csak átmenetileg segítené az árfolyamot, így a későbbiekben további szigorításnak kellene következnie, amennyiben a döntéshozók meg akarják akadályozni a hazai fizetőeszköz további gyengülését. Ez tűnik most a Nordea szerint a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Szóba jöhetne még tőkekorlátozások bevezetése, ez ugyanakkor hosszabb távon csak olaj lenne a tűzre, hiszen a befektetői bizalom teljes erodálásával járna, ami a jelentős külső finanszírozási igény miatt durva gazdasági visszaesést eredményezne.

Hosszabb távon négy dologra lenne szükség, hogy a líra árfolyama stabilizálódni tudjon:

  • Konkrét bizonyítékokra lesz szüksége a befektetőknek, hogy a jegybanki függetlenségbe nem fog beleszállni Erdogan és a török kormány.
  • Vissza kell venniük agresszív külpolitikájukból, legyen szó az Egyesült Államokkal való szembenállásról, vagy éppen a szíriai helyzetről.
  • A kormánynak erőfeszítéseket kell tennie a költségvetési politika racionalizálása érdekében, hogy ezáltal lejjebb szorítsa a költségvetési hiányt. Ez persze növekedési áldozattal járna, azonban elengedhetetlen a túlzott hitelezésre épülő növekedési modell irányából való elmozdulás, ami a folyó fizetési mérleg kiigazításához is hozzájárulna.
  • Végezetül kedvezőbb külső környezetre lenne szükség, ez azonban problémás lehet, hiszen a nagy jegybankok szigorodó monetáris politikája alapvetően negatívan hat a globális likviditási helyzetre, ami így folyamatosan nyomás alatt tartja a gyengébb fundamentumokkal rendelkező országokat, így Törökországot is.


Összességében a Nordea szakértői szerint Erdogannak azonnal cselekednie kell a helyzet normalizálása érdekében, ha el akarja kerülni azt, hogy országa "mini-Venezuelává" változzon. Növekedési áldozattal mindenképp számolni kell, de nem mindegy, mekkorával.(Címlapkép forrása: UMIT TURHAN COSKUN / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium