Előfizetői tartalom

Feltörekvő piaci devizák - regionális befektetők, távol a szélcsendtől

Portfolio
A forint/euró árfolyam volatilitása az elmúlt napokban ismét emelkedett valamelyest. A kurzus 250 alá erősödött, amit a piac sokáig egyfajta ellenállási szinként értékelt. Az elemzők és a piac egyelőre megosztott annak kérdésében, hogy az árfolyam az elkövetkezendő napokban hogyan alakulhat. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a Monetáris Tanács jövő hétfői ülése jelentősen befolyásolhatja a kurzus további mozgását. Az elmúlt időszakban mi is többször hivatkoztunk feltörekvő piaci devizák általános árfolyam-trendjére, illetve a carry trade folyamatra, főként az amerikai kamatemelési ciklus beindulása kapcsán. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a forint mostani ereje az euróval szemben makrogazdasági szempontból nem kellőképpen megalapozott. Felvetődött bennünk tehát a kérdés, hogy hogyan alakult a forint árfolyama a többi feltörekvő piaci devizával összehasonlítva? Beleillik-e, vagy esetleg kilóg a nemzetközi árfolyamtrendekből?

Nézzük a kurzusokat!. Első lépésben megvizsgáltuk a 15 legfontosabb feltörekvő deviza árfolyamának alakulását. A túlzottan sok vonal elkerülése érdekében az első ábrán már csak az "érdekesebb" mozgású devizákat tűntettük fel. Az árfolyamalakulás szempontjából az elmúlt egy évet vettük figyelembe. Azért választottuk ezt a hosszúságú periódust...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés