Előfizetői tartalom

A lengyel és a cseh kormányválság piaci hatásai - mire számíthatunk itthon?

Portfolio
Múlt hét csütörtökön hirtelen felgyorsultak az események hazánkban. A szerdai kormányülés során még csak kormányátalakításról lehetett hallani, csütörtökön ugyanakkor már koalíciós és kormányválságról, csütörtök este - a kisebbik kormánypárt felőli bizalom hiányát megjelölve - Medgyessy Péter bejelentette lemondását. Az állami ünnep méltóságát is beárnyékoló események folyatódtak, különféle egyeztető tárgyalásokra a hosszú hétvége minden napján sor került. A jövő egyenlőre bizonytalan. Mire lehet számítani a piacon az elkövetkezendő időszakban, hogyan viselkedik a nemzeti fizetőeszköz egy kormányválság idején, ha rendeződik a helyzet, akkor erősödhet a forint? Jelen cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is keressük a választ. Ehhez "hívta segítségül" a portfolio.hu a cseh és a lengyel kormányválság tapasztalatait a piaci hatások szempontjából. Annyit már most kijelenthetünk, hogy a bizonytalanság - köztudottan - "nem tesz jót" a hazai fizetőeszköznek. Előbb a kevésbé komolynak tűnt cseh helyzetet, majd az annál inkább komolynak tűnt lengyelországi válságot vizsgáljuk, végül a magyar helyzetre térünk ki.

Csehország: egy súlyos választási vereség következményei. Csehországban a június közepén rendezett Európai Parlamenti választások szolgáltak fő katalizátorként a politikai események mozgatásához, a kormányzó szocialista párt ugyanis súlyos vereséget szenvedett. Érdemes megjegyezni, hogy a cseh kormánypárt parlamenti pozíciója a 2002-es választások óta ingatag volt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés