amerikai pénzügyminisztérium us treasury
Globál

Könnyen lehet, hogy Trumpot most is sokkal többen támogatják, mint ahogy a felmérésekből látszik

Portfolio
Ha a reprezentatív közvélemény-kutatásokat nézzük, akkor november 3-án sima Joe Biden-győzelmet várhatunk Donald Trump felett. A republikánus jelöltet viszont 2016-ban is alulmérték, és most a JP Morgan elemzője is azt mutatja be, hogy Trump alulmérésének jelensége továbbra is fennáll. Marko Kolanovic a regisztrált szavazók pártpreferenciájából indul ki, és modellje szerint Trump azokban a tagállamokban is nyerhet, ahol most egyértelmű demokrata előnyt mérnek.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A kevesebb mint két hét múlva esedékes amerikai elnökválasztási eredményekkel kapcsolatban hívja fel a sima Biden-győzelmet várók figyelmét a JP Morgan elemzője, Marko Kolanovic arra, hogy a választás még egyáltalán nem lefutott. Az elemző ehhez a választásra regisztrált demokrata és republikánus szavazók számának változását mutatja be 2016-hoz képest, eszerint pedig nagy csatatér-államokban a republikánus szavazók körében jelentős növekedés volt, míg a demokrata szavazók körében kisebb.

voter registration

Ahogy a fenti ábrán látható, a legtöbb vizsgált tagállamban a republikánusok lettek többen. Ezzel egyes tagállamokban akár meg is fordulhat a verseny Kolanovic szerint. Az elemző szerint a regisztrációban beálló változások erős korrelációt mutatnak a választás kimenetelével:

Ha Kolanovic előrejelzése igaz, akkor az megkérdőjelezi a legtöbb felmérés pontosságát, amelyek a csatatér-államok döntő többségében Biden-győzelmet várnak. Reggeli cikkünkben azt is megírtuk, hogy a CNN friss felmérése szerint a választási hajlandóság nagyobb a Trump-szavazók körében.

A fenti táblázat szerint Trump megnyerné az olyan kritikus fontosságú államokat, mint Pennsylvania (20 elektor), Florida (29 elektor) és Észak-Karolina (15 elektor).

A jelenlegi felmérések mindhárom tagállamban Biden-előnyt mérnek. A győzelemhez 270 elektor kell, a jelenlegi felmérések szerint az állás 379-159 Biden javára. Kolanovic modelljében azonban mindez teljesen megváltozna, a táblázatban vizsgált tagállamok változásával 75 elektor cserélne gazdát, 304-234-re módosítva az állást. Ez még mindig Biden-előnyt jelent, de ilyen szintű aluldetektálásnál előfordulhat, hogy azokban a tagállamokban, ahol rendkívül szoros a verseny (Georgia, Ohio) szintén alulmérik Trumpot, ezzel a két állammal pedig már csak két elektorra szűkül a különbség.

Kérdés viszont sok van ezzel a modellel kapcsolatban (a pártsemleges szavazókat például egyáltalán nem méri). Azt mindenesetre az elemző is nyomatékosítja, hogy a modellje nem tekinthető pontos előrejelzésnek a választás kimenetelére nézve. A fenti táblázatot látva viszont az a benyomásunk, hogy Trump támogatottságának alulmérése továbbra is fennáll, de nem biztos, hogy olyan mértékű lesz, mint 2016-ban.

A közösségi médiában jobban áll Trump, mint a felméréseken

Kolanovic egy újabb érdekes ábrát hozott, amely Trump táborának alulmérését sejteti: ez a közösségi média felhasználók véleménye. Az elemző ehhez a QuantCube Social Media (Twitter) Analytics adatbázisát használta, amely szerint az internetező választók valójában kisebbnek érzik a két jelölt támogatottságának különbségét:

trump biden november 3

Az elemző szerint a hivatalos pollok általában követik az internetező felhasználók vélemény-változását, így az várható, hogy a következő napokban csökken a hivatalos felmérésekben látott különbség. Az internetezők szerint egyébként a kt jelölt közti különbség Trump megbetegedésekor tetőzött. Ha megnézzük tagállami szinten, ott is azt látjuk, hogy a közösségi médiában nagyobb Trump támogatottsága:

biden trump közösségi média

Végezetül pedig a fentieket összegezve az látszik, hogy közösségi médai elemzéseinek előrejelzése (még ha az nem is tekinthető hivatalosan annak) Trump-fordítást vetít elő több tagállamban is:

biden trump összefoglaló

Mindazonáltal még a fenti államoknál látott fordítással sem tudna Trump többséget szerezni az elektori kollégiumban, mert a két jelölt által várhatóan megnyert elektorszámokban Biden jócskán vezet, így Trumpnak legalább 8 nagy csatatér-államban nyernie kéne.

(ZeroHedge)

Címlapkép: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

covid kórház koronavírus járvány