psa fca egyesules 2
Globál

Kiszivárgott: létrejöhet a világ negyedik legnagyobb autógyártója

Portfolio
Zöld utat adnak az EU-s trösztellenes felügyeleti szervek a PSA és a Fiat Chrysler egyesülésének – írja a Reuters az ügyhöz közelálló forrására hivatkozva. A 38 milliárd dolláros üzlet keretében a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Bizottság korábban úgy vélte, hogy a Fiat Chrysler és a PSA csoport tervezett egyesülése túlzott mértékű versenycsökkenéshez is vezethet a kisteherautók szegmensében az Európai Unió tizennégy országában, valamint az Egyesült Királyságban.

Számos országban a PSA csoport vagy a Fiat Chrysler a piacvezető a kishaszon-gépjárművek szegmensében, az egyesüléssel pedig eltűnne az egyik legerősebb versenytárs a piacról

– írták korábban.

Éppen ezért a helyzet tisztázása érdekében az előzetes vizsgálati szakasz június 17-ei lezárását követően egy újabb, négy hónapos vizsgálatot indított az Európai Bizottság, amelynek eredményeként zöld utat kaphat az egyesülés a Reuters forrása szerint.

A beszámolóból kiderült az is, hogy a riválisok és vásárlók visszajelzései alapján a két autógyártónak csupán az EU-s felügyeleti szerveknek benyújtott dokumentumok szövegezésén kell változtatniuk, a tartalmi elemek változtatására viszont nincs szükség.

A mostani hírnek azért van nagy jelentősége, mert az Európai Bizottság végső jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a két autógyártó nyélbe üthesse a tervezett egyesülést, amelynek eredményeként Stellantis néven létrehozhatják a világ negyedik legnagyobb autógyártóját.

A mostani értesülést a Fiat Chrysler nem volt hajlandó kommentálni, míg a Bizottság és a PSA nem reagált a Reuters megkeresésére egyelőre. A két autógyártó korábban úgy számolt, hogy az egyesülésre 2021 első negyedévében sor kerülhet, hogyha nem gördítenek a 38 milliárd eurós üzlet elé akadályokat és minden a tervek szerint alakul majd.

Az egyesülési szándékon még a koronavírus-járvány iparágra gyakorolt kedvezőtlen hatása sem változtatott, ahogy arról nemrég írtunk, a két vállalat továbbra is elkötelezett az üzlet mellett, igaz, a tranzakció feltételein változtattak. Ennek oka, hogy a koronavírus-válság alaposan megviselte az iparág szereplőit, így a Fiat Chryslert és a PSA-t is. A cél éppen ezért az, hogy megerősítsék mindkét vállalat mérlegét a tranzakció előtt, és a lehető legmagasabb készpénzállományt őrizzék meg.

Az új terv szerint egyébként a Fiat Chrysler 2,9 milliárd euróra csökkenti a készpénz részét a tervezett 5,5 milliárd eurós speciális osztaléknak, amit a részvényeseknek osztanának ki, a PSA pedig elhalasztja az alkatrészgyártó Faureciában lévő 46 százalékos részesedésének értékesítését.

Címlapkép forrása: Alessia Pierdomenico/Bloomberg via Getty Images

kandrács
Antonio Costa Orban Viktor ketsebesseges europai unio jogallamisagi vita 201125
járvány koronavírus tesztelés pedagógus
építőipar építkezés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
continental teli nyari negyevszakos gumi