Előfizetői tartalom

A no-deal Brexit határára ért az EU, a Trump-Biden párharc kimenetele is számít

Portfolio
Az elmúlt kétheti intenzív tárgyalások ellenére még mindig nagyon komoly nézetkülönbségek maradtak az EU és a brit kormány között az állami támogatási, vitarendezési és halászati kérdésekben, mert uniós nézőpont szerint nem igazán akartak haladni a britek az engedmények terén. A friss amerikai elnökválasztási fejlemények (Joe Biden várható győzelme) azonban talán egy utolsó lökést adhatnak még a briteknek, hogy engedjenek, mert különben se EU-s, se amerikai kereskedelmi megállapodás nem lesz egy ideig. Ha viszont nem engednek a britek, akkor 2 héten belül tényleg a kereskedelmi megállapodás nélküli brit kizuhanás felé megy a folyamat, mert az EU a tűrőképessége határára ért, amit az egyik kulcsfontosságú EP-képviselő nyilvánosan is elismert.

Az uniós tagállamok nagyköveteit, illetve az Európai Parlament illetékeseit zárt ajtók mögött tájékoztatta tegnap délután Michel Barnier unós Brexit-ügyi főtárgyaló és erről este egy rövid Twitter-üzenetet is kiadott. Ebben már világosan jelezte, hogy az elmúlt két hétben hol Brüsszelben, hol Londonban folytatott intenzív tárgyalások ellenére még mindig "nagyon komoly...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés