görög hadihajó haditengerészet
Globál

Tárgyalóasztalhoz ülnek a görögök és törökök

MTI
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn Ankarában azt javasolta Görögországnak, hogy még ebben a hónapban folytassák a tárgyalásokat vitás kérdéseikről, köztük a tengeri határokat érintő, valamint annak nyomán a földközi-tengeri energiahordozók feltárásával kapcsolatban felmerült nézeteltéréseikről.

Cavusoglu a kizárólag Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság külügyminiszterével, Tahsin Ertugrulogluval tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Ankara és Athén 2002-től kezdve 60 alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a viták megoldása érdekében, de 2016-ban megszakadt a folyamat.

A török diplomácia vezetője arra is rámutatott: némely európai uniós tagállam, köztük Németország felszólítására Görögország jelezte, hogy január 11. után újrakezdődhetnek a tárgyalások, de nem történt lépés az ügyben.

A Földközi-tenger keleti medencéjében az utóbbi években nagy kiterjedésű földgázmezőt fedeztek fel, amelyre több part menti ország, így Törökország, Görögország, Ciprus, Egyiptom és Izrael is szemet vetett. Ankara számos feltáró fúrást végeztetett, amivel kiváltotta a régió országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot, miután olyan vizeken zajlanak, amelyeket Görögország és Ciprus saját különleges gazdasági övezetének tart.

November végén az egyik török földtani kutatóhajó visszatért a törökországi Antalya kikötőjébe, két török hajó ugyanakkor továbbra is a térségben van, egy fúróhajó és egy másik földtani kutatóhajó. Ankara Athén mellett a nemzetközileg elismert ciprusi kormánnyal is többször egymásnak feszült a földközi-tengeri földgázmező ügyében, miután Nicosia hallani sem akar a török ciprióták követeléseiről.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török inváziót követően szakadt két részre. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béketárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre. Törökország és az Észak-Ciprusi Török Köztársaság is a kétállami megoldás híve.

Címlapkép: Getty Images

vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
oltás vakcina