oltás vakcina
Globál

Virológus: a kínai vakcina gondot okozhat, az orosz az egyik legkorszerűbb oltóanyag

Portfolio
Duda Ernő virológus a kormány által is beszerezni kívánt kínai oltóanyagról elmondta, ez inaktivált koronavírust tartalmaz, és nincs meggyőződve róla, hogy a vírus az inaktivitástól elveszti képességét arra, hogy gondot okozzon. Az orosz vakcina viszont szerinte egy modern készítmény, amivel be is oltatná magát – nyilatkozta a virológus az ATV-nek.

Duda Ernő virológus az ATV műsorában elmondta, hogy sok olyan vakcina létezik, amely inaktivált kórokozókat tartalmaz, de a koronavírus egy kivételesen gonosz ellenfél. Ezért ő egyelőre nincs meggyőződve róla, hogy a vírus az inaktivitástól elveszti képességét arra, hogy gondot okozzon, mint mondta, kis esély van rá, hogy autoimmun folyamatokat indít el a beoltott személy szervezetében.

Duda Ernő korábban is nyilatkozott már a kínai vakcináról, erről alábbi cikkünkben számoltunk be: 

Duda Ernő szerint általánosságban nem lehet azt mondani, hogy a kínai vakcinák elavultak és veszedelmesek, de a Sinopharm vakcinája potenciális veszélyeket is rejthet. A szakember szerint 18 cég gyárt vakcinákat Kínában, ezek között vannak igen korszerűek is.

Arra a kérdésre, hogy Kínában miért éppen a 60 éven felülieket nem oltják ezzel a vakcinával, Duda Ernő azt mondta: Kínában más a hozzáállás, ott azt szorgalmazzák, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály tagjai, vagyis az idősek maradjanak otthon, és inkább azok kapnak a vakcinákból, akik dolgoznak, ezzel is segítve a gazdaságot.

Az orosz vakcinával kapcsolatban a virológus azt mondta: erről az oltóanyagról viszonylag sokat lehet tudni, ez az egyik legkorszerűbb vakcina, nagyon hasonlít például az AstraZeneca oltóanyagára. Sőt, annyi újdonság is van benne, hogy nem ugyanazt a vektort használják az első és a második oltás alkalmával, hanem két különbözőt.

Duda Ernő úgy fogalmazott: csak az a "gondja", hogy az Európai Unió már lekötött számunkra 20 millió vakcinát, nincs meggyőződve róla, hogy további egymillióra lenne szükség. Ugyanakkor kijelentette: ha ezzel az orosz vakcinával kellene beoltatnia magát, nem lenne kifogása.

A címlapkép forrása: MTI/Mónus Márton. 

GettyImages-1211246441 (1)
Angela Merkel jogallamisag veto magyarorszag lengyelorszag 201119
párizs_getty_stock
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
hófúvás hóesés tél