koronavírus 3D dimenzió
Globál

Európa kezd kifogyni a koronavírus vakcinákból

Portfolio
A koronavírus világszerte 589 ezer embert betegített meg az elmúlt 24 órában, azaz még mindig nagyon magas a napi új esetek száma a világon. A vakcinálási program lassan halad, az AstraZeneca és az Európai Bizottság között tovább érett a feszültség. Eközben itthon stagnáló esetszámok mellett a kormány felülvizsgálta a korlátozásokat a tegnapi ülésén, a döntést a mai kormányinfón be is jelentették. Legfrissebb mai híreink percről percre.

Eldőlt: előre kerülnek az oltási sorban az olimpikonok

Péntek reggel megkezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban (OSEI).

Tovább a cikkhez

Elakadt a járványhelyzet javulása Csehországban, lazítás helyett szigorítanak

Tovább szigorította a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket csütörtökön a cseh kormány.

Tovább a cikkhez

Vizsgálat indult Cristiano Ronaldo kirándulása miatt

Vizsgálat indult Cristiano Ronaldo ellen, miután a Juventus futballistája a gyanú szerint megszegte az olasz járványügyi korlátozásokat a hegyekben tett kétnapos kirándulásával.

Az ötszörös aranylabdás portugál támadó és kedvese, Georgina Rodríguez kedden és szerdán Courmayeurben, az Olaszország északnyugati részén található Valle D'Aosta régióban ünnepelték a nő 27. születésnapját, a közösségi médiában megosztott videón épp egy motorosszánon ültek.    

A hatóságok azért indítottak vizsgálatot, mert a pandémia nyomán kialakult helyzetben - kivételes esetektől eltekintve - tiltják a régiók közötti utazást, márpedig Ronaldóék Piemontban élnek. Amennyiben bizonyosságot nyer az utazás, Ronaldo várhatóan pénzbírságra számíthat. (MTI)

Negyedmillió Szputnyik V védőoltást szállított Oroszország Argentínának

Oroszország 240 ezer adag koronavírus elleni védőoltást szállított csütörtökön Argentínába, a Szputnyik V vakcina nagyobb részét argentínai, a többit pedig bolíviai felhasználásra szánják - közölték argentin egészségügyi vezetők.

Bolívia, amely egy repülőtéri illetékes szerint 20 ezer adag oltóanyagot kapott, Argentína után a második latin-amerikai ország, ahol az orosz vakcinával oltanak.    

Argentína korábban már két, egyenként 300 ezer adagot tartalmazó Szputnyik V-szállítmányt kapott.    

Az Aerolinias Argentinas légitársaság közölte, hogy a szállítmány a Buenos Aires-i repülőtérre érkezett, megkezdődött a kipakolása, az Airbus cég raktárában tárolják majd hűtőládákban az ampullákat.    

Az argentin egészségügyi hatóságok összesen 5 millió adag orosz vakcinára számítanak januárban.    

A Bolíviának szánt adagokat Buenos Airesből a BOA bolíviai légitársaság gépén szállítják tovább La Pazba.    

A Szputnyik V külföldi értékesítésével foglalkozó Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF) és a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Kutatóintézet szerdán közölte, hogy a kapacitásbővítés miatt a latin-amerikai szállítmányok három héttel késhetnek.    

Argentína a mostani szállítmány előtt nem kapott értesítést arról, hogy pontosan mekkora lesz a leszállított mennyiség - mondta Carla Vizzotti egészségügy-miniszter a Telam argentin állami hírügynökségnek.    

A szállítások megerősítésével "nagyon óvatosak vagyunk, tekintettel a vakcinák globális szállításának speciális ütemezésére" - mondta a miniszter.    

Argentínában eddig 272 323 embert oltottak be a Szputnyik V vakcinával, 45 710-en már a második adagot is megkapták - közölte az egészségügy-minisztérium. Argentína az AstroZeneca/Oxford vakcina alkalmazását is engedélyezte.    

Luis Arce bolíviai elnök a Twitteren azt írta, hogy országa a mostani orosz szállítmánnyal hatezer adaggal többhöz jut az eredetileg januárban vártnál. Ezt a szállítmányt az egészségügyi dolgozók beoltására használják fel. (MTI)

Dánia február végéig meghosszabbítja a karantént

Dánia február 28-ig meghosszabbítja a karantént a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsainak elterjedése miatt - jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök csütörtökön Koppenhágában.

A járványügyi intézkedések keretében az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével továbbra is zárva tartanak az üzletek, a bevásárló központok, az éttermek és az edzőtermek. A köztereken legfeljebb öten gyülekezhetnek. Az iskolák továbbra távoktatási rendben működnek. Frederiksen szerint remélhetőleg az alsóbb tagozatok még február 28. előtt visszatérhetnek a tantermi oktatáshoz.    

Emellett továbbra is zárva tartják a dán határokat a külföldiek előtt. Beutazni csak nyomós indokkal lehet legfeljebb 24 órával korábban készült koronavírusteszt alapján.    

A decemberi csúcsértékekhez képest az utóbbi hetekben visszaesett a fertőzöttek, illetve a kórházban kezelt Covid-19-betegek száma, ennek ellenére az ország egészségügyi hatóságai óvatosak az először Nagy-Britanniában, majd több száz esetben Dániában is kimutatott B.1.1.7. jelű vírusmutáció miatt.    

"A vírusmutációk felülírták a játékszabályokat" - mondta Frederiksen. "Az új mutáció a szigorú korlátozások ellenére is terjed" - hangsúlyozta.

A brit vírusmutációt a múlt héten az esetek 13,5 százalékában mutatták ki, a hatóságok becslései szerint ez a változat februárban válhat dominánssá Dániában.    

A mintegy hatmillió lakosú Dániában a járvány kezdete óta több mint 197 208 ember fertőződött meg az új koronavírussal, a halottak száma meghaladja a kétezret. (MTI)

Spanyolországban a lakosság több mint 72 százaléka oltatná be magát azonnal

A spanyol lakosság 72,5 százaléka oltatná be magát azonnal koronavírus ellen - ismertette legújabb felmérésének eredményét az állami társadalomkutató központ (CIS) csütörtökön.

Az oltási hajlandóság folyamatosan emelkedik, december elején a kutatásban megkérdezettek 32,5 százaléka mondta azt, hogy amint lehet, kéri a védőoltást.    

Carolina Darias, a szerdán kinevezett egészségügyi miniszter első sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kormány továbbra is fenntartja azt a célkitűzést, hogy a nyáron 70 százalékos lesz az átoltottság a dél-európai országban.    

Több tartomány is jelezte, hogy

a jelenlegi oltási ritmus mellett kivitelezhetetlennek tartja ezt az elképzelést, mivel vakcinahiány miatt az eddiginél kevesebb oltóanyagot tudnak beadni.

A szaktárca vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: számítottak arra, hogy az első negyedévben korlátozott mennyiségű vakcina érkezik, ezért készítettek prioritási sorrendet az oltási menetrendben.    

Mint mondta, a koronavírus elleni oltás egy hónapja vette kezdetét, és azóta már több mint 1,3 millió ember kapta meg az első dózist, 173 ezren pedig mindkét adagot. "Minden egyes elért mérföldkövet értékelni kell" - fogalmazott.    

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatójának tájékoztatása szerint a fertőzés terjedésében mérséklődést mutatnak az adatok, a százezerre vetített esetszám 899-ről 889-re csökkent szerdához képest.    

A szakember a terjedés további lassulását valószínűsítette, hozzátéve, hogy a kórházakban ez később tükröződik majd, a héten még a terhelés további fokozódása várható.    

Az egészségügyi intézmények kapacitásaik 24 százalékán látnak el Covid-betegeket, az intenzív osztályokon ez 42,8 százalék, míg öt tartományban meghaladja az 50 százalékot. (MTI)

Brazíliában kilencmillió fölé emelkedett a fertőzöttek száma

Kilencmillió fölé emelkedett csütörtökön a koronavírussal fertőzöttek száma Brazíliában - közölte az egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint az elmúlt napon  61 811 új esetet regisztráltak, és ezzel 9 058 687-re nőtt a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma.    

Huszonnégy óra leforgása alatt 1386-an haltak meg, és ezzel 221 547-re nőtt azoknak a száma, akik belehaltak a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.    

Százezer lakosra 4311 fertőzött és 105 halott jut a legnépesebb, 210 milliós latin-amerikai országban.    

Brazíliában 2020. február 26-án regisztrálták az első fertőzéses esetet. Jelenleg Brazília a világ országai közül a harmadik helyen van az Egyesült Államok és India után a fertőzöttek számát illetően, a halottak számában pedig csak az Egyesült Államok előzi meg.    

Jair Bolsonaro brazil elnök - aki néhány hónapja maga is átesett a Covid-19-en, de sokáig nem vette komolyan a járványt, és azt hajtogatta, hogy nem fogja magát beoltatni - csütörtökön fogadkozott, hogy rövid idő alatt beoltanak mindenkit az országban. A kormány tavaly szeptember óta több gyógyszergyártóval írt alá szerződést, és a vakcinák lassan megérkeznek az országba - tette hozzá.    

Bolsonaro az elmúlt hetekben szemlátomást hangnemet váltott a járványkezeléssel kapcsolatos nyilatkozataiban, amit hírügynökségek azzal hoznak összefüggésbe, hogy az oltóanyag hiánya és a súlyos második járványhullám miatt egy hónap alatt jelentősen megcsappant a támogatottsága. A hatóságok csak hétfőn kezdték meg a lakosság tömeges oltását, de közben megjelent az országban a vírus egy fertőzőbb változata. (MTI)

Olaszország elsőként lépte át az egymilliós vakcinázási küszöböt Európában

Olaszországban átütemezték a vakcinázást az oltóanyag-szállítmányok késése miatt, miközben a halottak száma túllépte a 87 ezret az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint.

Pontosan egy évvel ezelőtt érkezett meg Rómába az első betegek között nyilvántartott kínai házaspár.    

A halottak napi száma továbbra is négyszáz felett van, és elérte a 87 381-et. Január elseje óta több mint 12 ezer beteg veszítette életét.    

A novembertől bevezetett korlátozások, valamint a karácsonyi ünnepek alatti teljes zárlat eredményeként a járványgörbe lefelé ível. Fokozatosan csökken a kórházban kezelt Covid-19 betegek száma, de továbbra is megközelíti a fél milliót az aktív fertőzötteké.    

Az ország területét jelenleg is magas, közepes és alacsony fokozatú veszélyességi zónákra osztják vörös, narancssárga és sárga jelöléssel. Pénteken jelentik be az egyes régiókat érintő újabb szigorításokat és oldásokat: az előrejelzések szerint vörös zónában a déli Szicília és az északi Bolzano marad, miközben Lombardia feloldhatja az eddigi zárlatot. Róma városa szintén enyhítést vár, és ha a járványadatok alapján sikerül alacsonyabb kategóriába kerülni, a presszók, éttermek, valamint a múzeumok megnyitására készül.    

Olaszország elsőként lépte át az egymilliós vakcinázási küszöböt Európában. A szállítmányok késése miatt azonban az oltás megtorpant. A nyolcvan éven felettiek februártól tervezett tömeges oltását egyelőre elhalasztották. December 27. óta valamivel több mint kétmillió adag vakcina érkezett, ebből több mint 1,6 millió személyt oltottak be, közöttük több mint 338 ezren jutottak második dózishoz. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi kijelentése szerint a római kormány nem lép jogi útra a vakcinák késése miatt, miután a gyógyszercégek a szállítmányok újraindítását ígérték.    

A Gimbe egészségügyi kutatóintézet számításai szerint, ha újraindul a vakcina érkezése, március végéig több mint 16,5 millió oltóanyagot várnak az országba, beleszámítva az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett AstraZenecát is. Az egészségügyi tárca bejelentése szerint az év végéig több mint száz millió adag vakcinát rendeltek.    

Tavaly január 28-án érkezett meg Rómába az a kínai turista házaspár, akik másnap észrevették magukon az új koronavírus tüneteit. Szállodájukból a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani kórházba szállították őket, amely azóta is a legnagyobb járványkórháznak számít. A Vuhanból származó kínai férj és feleség hónapokig tartó kezelés után tért vissza hazájába. Olaszország január 31-től azóta is tartó egészségügyi vészhelyzetet rendelt el, és felfüggesztette Kínával az egyenes légi járatokat. A járvány terjedését Rómában várták, de február 20-án a lombardiai Codogno kórházában azonosították az első olasz beteget, akivel elindult a járvány első hulláma. (MTI)

Európai Gyógyszerügynökség: három hét múltán kell beadni a második Pfizer-oltást

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön megerősítette, hogy ajánlása szerint három hétnek kell eltelnie a Pfizer/BioNTech gyógyszercégek által a koronavírus-fertőzés ellen kifejlesztett vakcina első és második adagjának beadása között.

Tovább a cikkhez

Az EU fellép a Facebookon terjedő koronavírus-álhírekkel szemben

Az Európai Bizottság csütörtökön arra szólította fel az online platformok üzemeltetőit, hogy további hat hónapon keresztül folytassák havi jelentéseik benyújtását az álhírek, különösen a koronavírus-járványt érintő hamis információk elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseikről.

Tovább a cikkhez

Az AstraZeneca vakcinája hatásos az idősek körében is a britek szerint

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája hatékony minden korosztályban – állítja a brit miniszterelnök, Boris Johnson.

Tovább a cikkhez

Vakcina-balhé: a belgák a helyszínen ellenőrzik, hogy hazudott-e az AstraZeneca

A belga szövetségi gyógyszerfelügyeleti hatóság vizsgálatot tart az AstraZeneca vakcinagyártó cég helyi oltóanyag-előállító telepén, ellenőrizendő, hogy a vakcinaellátmányok kiszállítása az uniós tagországokba valóban gyártási problémák miatt késlekedik - írta csütörtökön az RTL Info belga hírportál.

Tovább a cikkhez

Az EU szerint Japán már nem biztonságos ország

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta és tovább szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Japán került le a listáról.

Tovább a cikkhez

Tömeges oltás után kiderült, hogy valójában mennyire hatékony a Pfizer vakcinája a koronavírus ellen

Izraelben 92 százalékban bizonyult hatékonynak a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga a klinikai tesztek utáni első, ellenőrzött eredmények alapján - jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Összeomlás: 2008 óta nem vásárolt fel olyan kevés céget Kína a világban, mint tavaly

A kínai cégek lezárt fúziói és felvásárlásai 2020-ban 29 milliárd dollárt tettek ki, ez 2008 óta a legalacsonyabb érték, miközben 2017 volt a rekordév, 139 milliárd dollárral - közölte a Baker McKenzie ügyvédi iroda csütörtökön az MTI-vel.

Tovább a cikkhez

Az Afrikai Unió bírálta a megkülönböztetést az oltási kampányokban

Bírálta a megkülönböztetést a koronavírus elleni oltási kampányokban az Afrikai Unió közegészségügyi ügynöksége, az afrikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC), amelynek csütörtöki közlése szerint a vakcinákat minden állampolgár számára elérhetővé kellene tenni, függetlenül nemzetiségüktől.

"Nem lehet megkülönböztetés. Egy adott ország bármelyik lakosának hozzá kellene tudnia jutni a vakcinához" - vélekedett John Nkengasong, a CDC igazgatója a világhálón tartott sajtótájékoztatón. A CDC igazgatója szerint azzal, hogy kizárnak az oltási programból embereket származásuk miatt, meghiúsítják a vakcinázás célját, amely a nyájimmunitás, ezt pedig csakis akkor lehet elérni, ha a lakosság nagy részét beoltják.

Nkengasong bírálta a számos ország által bevezetett utazási korlátozásokat, amelyek csak bizonyos országokkal szemben érvényesek a koronavírus-fertőzöttek nagy száma és a vírus újabb variánsainak megjelenése miatt. Felszólította az országokat, hogy ne különböztessenek meg utazókat az alapján, hogy honnan érkeznek, és tegyék lehetővé belépésüket az országba, ha negatív koronavírustesztet tudnak bemutatni.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, hogy az afrikai kontinensen 2020. február 14-én, Egyiptomban jegyezték fel az első koronavírus-fertőzöttet, a járvány az ázsiai, európai és amerikai gócokból visszatérő utasok által érte el a kontinenst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Afrikában körülbelül 3,4 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig - ami a globális eseteknek mindössze 3,5 százaléka -, a legtöbb fertőzöttet a Dél-afrikai Köztársaságban, Tunéziában, Nigériában, Zambiában és Malawiban jegyezték fel.

A kontinensen azonban a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos halálozási arány 2,5 százalékos, ami lényegesen nagyobb a globális 2,2 százaléknál a CDC szerint.

(MTI)

A tömegközlekedés hanyatlását hozta 2020 és a koronavírus

A koronavírus terjedése miatt világszerte jelentősen megváltoztak a napi mobilitási szokások: a saját tulajdonú személygépkocsik és kerékpárok váltak a legnépszerűbb közlekedési eszközökké, miközben a háttérbe került a tömegközlekedés és az utazásmegosztó szolgáltatások használata - derül ki 2020-as Continental Mobilitási Tanulmányból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Horvátország lazított a korlátozásokon

Horvátország enyhít néhány járványügyi korlátozáson, így hétfőtől újra járhatnak iskolába az általános iskolák felső tagozatos osztályai, és engedélyezik a szabadtéri sportolást is - jelentette be csütörtökön Davor Bozinovic belügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Nőtt az amerikai GDP a negyedik negyedévben

Évesített szinten 4%-kal nőtt az amerikai GDP 2020-ban a negyedik negyedévben a frissen közölt adatok szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus-válság: egyelőre állják a sarat az orosz bankok

Tavaly 6 százalékkal csökkent az orosz bankok adózott eredménye 2019-hez képest.

Tovább a cikkhez

Már tömegesen jelen van Ausztriában a brit mutáns-koronavírus

A vizsgálatok során jelentős mennyiségben mutatták ki a koronavírus brit mutációjának örökítőanyagát az alsó-ausztriai  Bad Vöslau szennyvízében a Bécsi Műszaki Egyetem munkatársai - tudta meg csütörtökön a Der Standard osztrák hetilap.

Tovább a cikkhez

Mindenki megnyugodhat: a dél-afrikai és brit mutánsvírus ellen is véd a Pfizer vakcinája

A korábbiaknál fertőzőképesebb, Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában azonosított vírusváltozatoktól is véd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködésével kifejlesztett oltóanyag a két társaság megbízásából végzett első kutatás eredményei szerint.

Tovább a cikkhez

Rengetegen kerültek utcára a koronavírus miatt az egyik legnagyobb európai gazdaságban

Spanyolországban 528 ezerrel, 16,54 százalékkal nőtt a munkanélküliség 2020-ban az előző évhez viszonyítva - tájékoztatott a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön közzétett jelentésében.

Tovább a cikkhez

Keményen odacsap a kormány a vendéglátósoknak, ha kinyitnak februárban

A kormánynak kötelessége fellépni minden jogszabálysértő magatartás ellen, így azokat a vendéglátóegységeket, amelyek februárban a korlátozások ellenére kinyitnak, 6 hónapra bezárhatják - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Tovább a cikkhez

Döntött a kormány a lezárásokról!

A kormány tegnapi ülésén döntött a korlátozások fenntartásáról: március 1-ig maradnak érvényben a jelenlegi intézkedések. Gulyás szerint ebben teljes konszenzus volt a szakértők között. A kormány kezdeményezni fogja a különleges jogrend újabb 90 napra történő meghosszabbítását, hogy az intézkedéseket meg lehessen hosszabbítani szükség esetén. A nyitáshoz két dolog kell: jelentős mértékben csökkenő esetszámok, vagy tömegesen rendelkezésre álló vakcina - de tartós nyitást csak az utóbbi hozhaz.

Tovább a cikkhez

Thaiföldön elviszi a rendőrség a külföldieket, ha megszegik a járványügyi szabályokat

A thai rendőrség őrizetbe vett 89 külföldit az ország déli részén, egy üdülősziget bárjában a járványkorlátozások megsértése miatt - közölték a helyi hatóságok.

Tovább a cikkhez

Eldurvult vita után kiderült: sok százezer magyar nem jut egyelőre a brit vakcinához és hiába izmozi

A szerda napközbeni kemény üzengetések után este mégis részt vett az EU vakcinabeszerzési bizottsági ülésén az AstraZeneca vezérigazgatója, amelyen kiderült, hogy nem 60%-kal, hanem 75%-kal kevesebb vakcinát tud leszállítani március végéig a cég az EU-nak és ez ellen gyakorlatilag egyelőre ethetetlen az Európai Bizottság, pedig az előlegfizetés visszatartásában, visszakövetelésében, esetleg pereskedésben is gondolkodik - rajzolódik ki a Politico helyzetjelentéséből. Közben holnap várhatóan megadja az engedélyt az uniós gyógyszerhatóság a cég készítményének felhasználására, így február elejétől jöhetnek a szállítmányok. Az AstraZeneca és a Bizottság közötti vakcina szállítási vita Magyarország számára is kifejezetten nagy jelentőségű, mert ha az eredeti szerződéshez tartaná magát a cég, akkor márciusig 1,76 millió ember juthatna itthon vakcinához, de ahogy most kinéz a helyzet, csak 431 ezernek lenne erre lehetősége.

Tovább a cikkhez

ITTF-elnök: indokolt a résztvevők elsőbbségi beoltása

Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) német elnöke szerint indokolt, hogy a tokiói olimpia résztvevői előbb kapjanak oltást a koronavírus ellen, mint ahogy egyébként sorra kerülnének. "Tízezer sportolóról és számos kísérőről beszélünk, akik különböző országokból érkeznek" - mondta a dpa német hírügynökségnek a civilben jogász Thomas Weikert. "Túlzásnak tartom, hogy ebből problémát kreáljunk" - tette hozzá.

A 2020-as játékokat a pandémia miatt halasztották el egy évvel, az új időpont szerint július 23. és augusztus 8. között kerül rá sor. Weikert szerint az olimpia egyfajta világítótorony szerepet tölt most be, amely nemcsak a sportolók, hanem az egész világ számára fontos.

"Emiatt valahogy kezelnünk kell a helyzetet" - jelentette ki. Hozzátette, mivel jelenleg még nincs elég vakcina, hanem a meglévők elosztása a kérdés, szerinte ez védhető álláspont a beteg, idős emberek vagy ápolók jogos érveivel szemben.

(MTI)

ITM: 100 ezernél is többen igényeltek ágazati bértámogatást

Meghaladta a 100 ezer főt az ágazati bértámogatással elért munkavállalók száma, már mintegy 14 ezer munkaadó nyújtott be igénylést összesen több mint 25 milliárd forint értékben. A koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyek megőrzését segítő programba még bő másfél hétig, február 8-ig kapcsolódhatnak be a járványhelyzet hatásainak leginkább kitett vállalkozások - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca csütörtöki közleményében.

Tovább a cikkhez

A szerbek már a lakosság 5%-át beoltották

A lakosság öt százalékát oltották be eddig Szerbiában, a hétmilliós nyugat-balkáni országban több mint 375 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást, amely iránt továbbra is óriási az érdeklődés - közölte a szerb kormány csütörtök reggel.

Tovább a cikkhez

Az átoltottság nagyon lassan növekszik, miközben százezreket fertőz meg naponta a koronavírus

A világon 100 852 176 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 173 965, a gyógyultaké 55 745 011 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint - írja az MTI. Egy nappal korábban 100 248 229 fertőzöttet tartottak nyilván, a halottak száma 2 156 941, a gyógyultaké 55 362 744 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 25 595 999 fertőzött volt, és 429 157-en haltak meg. Indiában 10 689 527 fertőzöttet, 153 724 halálos áldozatot és 10 359 305 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 8 996 876 fertőzöttről, 220 161 halálos áldozatról és 7 964 176 gyógyultról tudni.

Oroszországban 3 733 692-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 69 971-re, a gyógyultaké pedig 3 168 370-re emelkedett. Az Egyesült Királyságban 3 725 637 a fertőzöttek száma, és 102 085-en haltak meg a betegségben. Franciaországban 3 165 449 fertőzöttet és 74 600 halálos áldozatot tartanak nyilván.

Spanyolországban 2 670 102 fertőzöttet és 57 291 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban 2 501 1467 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 86 889, és 1 936 289-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Törökországban 2 449 839 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 25 476.

Németországban 2 179 679 a fertőzöttek száma, 54 498 a halottaké, 1 918 038-an meggyógyultak. Kolumbiában 2 055 305 fertőzöttet és 52 523 halálos áldozatot tartanak nyilván. Argentínában 1 896 053 a fertőzöttek és 47 435 a halottak száma.

Mexikóban 1 806 849 az igazolt vírusbetegek és 153 639 a halottak száma. Lengyelországban 1 489 512-en megfertőződtek, 36 054-en meghaltak, 1 246 267-en felépültek a kórból. A Dél-afrikai Köztársaságban 1 430 648 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 42 550-en meghaltak, 1 263 476-an pedig felgyógyultak. Iránban 1 392 314 fertőzöttet, 57 651 halálesetet és 1 183 463 gyógyultat tartanak számon.

Ukrajnában 1 241 863 fertőzöttről tudni, 23 307-en meghaltak, 1 014 198-an felgyógyultak. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 99 655 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4811 halálos áldozatot és 92 076 gyógyultat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan közép-kínai nagyvárosból terjedt el.

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: megérkeztek a csütörtöki számok, 1500 felett az új betegek száma

1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 363 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a tájékoztató portálon. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta.

Tovább a cikkhez

Másfél hete nincsenek új koronavírus-fertőzöttek Ausztráliában, kinyitják a belső határokat

Újranyitják a belső határokat Ausztrália legnépesebb három állama között, miután az országban 11. napja nem észleltek új koronavírus-fertőzést - jelentették be az ausztrál hatóságok csütörtökön. Közben az is kiderült, hogy a tervek szerint a koronavírus-járvány ellen beoltatja a tokiói nyári olimpiára készülő sportolóit az ország.

Tovább a cikkhez

A nagy japán cégek többsége megrendezné az olimpiát, de „csökkentett üzemmódban”

A japán cégek mintegy 60 százaléka támogatja a tokiói nyári olimpiai megrendezését - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Tovább a cikkhez
fedusa_shutter
joe biden
varadijozsefwizzair
vakcina_vilag_oltas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
joe biden