Előfizetői tartalom

Íme, a kíméletlen vakcinaverseny legfontosabb ábrái - Tényleg besült volna az EU közös beszerzése?

Portfolio
Izrael mindenkit maga mögött tudva vezeti az oltási versenyt, és az Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok is gyorsan halad a vakcinálási programmal. Hozzájuk képest valóban látványos az EU lemaradása, de a teljes fejlett világra vetítve ez már nem mondható el. Ha pedig a világ összes országa a viszonyítási alap, akkor az EU-s vakcinálási és beszerzési program messze átlagon felüli gyorsaságú. Az EU-n belül nem látunk nagy különbségeket, nagyjából egyenlő mértékben fértek hozzá a vakcinákhoz eddig a tagállamok. Ez az uniós stratégia jellege miatt van így.

Nem túlzás versenynek nevezni a jelenlegi helyzetet, amikor a kormányok (vagy épp szupranacionális szervek) versengenek a vakcinák beszerzéséért, hogy minél hamarabb tudják beoltani a lakosság 60-70%-át, és elérjék a koronavírus elleni immunitás elméleti alsó határát. Az EU-t gyakran éri kritika, hogy túl lassan szerzi be a vakcinákat, és ez félig jogos is. Pedig az EU nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés