Előfizetői tartalom

Így valósult meg a nemek közötti egyenlőség Európa egyik legkonzervatívabb országában

Portfolio
Nőnap alkalmából az Egyenlítő Alapítvány konferenciát szervezett a nők társadalomban betöltött szerepéről. Az eseményen felszólalt Ronan Gargan, Írország magyarországi nagykövete és bemutatta azt a hosszú folyamatot, amelynek következtében Írország egy kifejezetten konzervatív társadalomból az utóbbi években egy olyan országgá vált, ahol kiemelten érvényesülnek a nők és más kisebbségben lévő rétegek jogai. 2015-ben például népszavazáson döntöttek a melegházasság engedélyezéséről, 2018-ban pedig az abortusz legalizációjáról, mindkét esetben nagy többséggel. A beszédet egy kerekasztal-beszélgetés követte a nagykövet és Katarina Szécsi Asbrink, a svéd nagykövetség misszióvezető-helyettesének részvételével.

A beszéd elején a nagykövet röviden vázolta azt, hogy milyen képet festett az ír társadalom a 20. században érzékeltetve, hogy a nők megítélése sem egy nap alatt változott meg és nem egy, hanem számos tényező szerepet játszott benne. Bár az 1922-ben függetlenné vált Írország törvényeiben és alkotmányában megjelent a jogi egyenlőség gondolata, az ír nagykövet szerint...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái