eiffel torony franciaország
Globál

Franciaországban elfogadták a szigorú korlátozásokat

MTI
A francia nemzetgyűlésben a kormánytöbbség jóváhagyta csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére Emmanuel Macron államfő által előző este bejelentetett országos korlátozásokat, az ellenzék azonban bojkottálta a szavazást. A kormány számítása szerint a fertőződések tetőzése 7-10 nap múlva várható, az intenzív osztályokon április végén lesz a legtöbb beteg.

Jean Castex miniszterelnök délelőtt ismertette az alsóházban a szombattól országosan érvényes, harmadikutasnak nevezett lezárás részleteit, amelynek lényege, hogy a franciáknak a következő egy hónapot a lakóhelyük 10 kilométeres körzetében kell tölteniük, de a kormány arra ösztönzi őket, minél több időt töltsenek a szabadban, ahol maszkviselés és a biztonsági távolságtartás mellett minimális a megfertőződés veszélye a zárt terekhez képest.

A kormányfő elmondta: a közterületeken és a parkokban tilos lesz az alkoholfogyasztás a kültéri bulizások elkerülése érdekében, a rendőrség minden hat főnél nagyobb csoportot szét fog oszlatni a nagyvárosok parkjaiban, a rakpartokon és a tengerpartokon, ahol a jó időben tömegesen találkoznak a lakóhelyük környékére kényszerült fiatalok. A maszkot nem viselő embereknek, illetve a szabályokat rendszeresen megszegőknek ügyész eljárásra kell számítaniuk. 

Emmanuel Macron csütörtök esti televíziós beszédéből - amelyet 30 millióan néztek élőben - az egyik legnagyobb vitát az iskolák bezárása váltotta ki.

A miniszterelnök jelezte, hogy a szerény jövedelmű családok különtámogatásban részesülnek az ingyenes iskolai ebéd pótlásának biztosítására, s a gyerekeket a lakókörzeten kívül élő nagyszülőkhöz a lezárás idején is bármikor elvihetik a szülők.

Jean Castex úgy vélte, hogy "az újabb korlátozások az utolsó lépést jelentik a normális élethez való visszatérés előtt a tömeges oltás mellett". Arra is kitért, hogy a júniusban esedékes helyhatósági választások elhalasztására nem lesz szükség.

A gazdasági tárca jelezte, hogy havi 11 milliárd eurós támogatást kapnak a vállalkozások, a nehéz helyzetben lévő családok vagy a munka nélkül maradtak.  Az 577 fős nemzetgyűlésben 348-an hagyták jóvá a korlátozásokat 9 nem ellenében, de a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak és mindhárom baloldali párt bojkottálta a szavazást. Álláspontjuk szerint a végrehajtó hatalom "lábbal tiporta a parlamentet", hiszen a döntést az államfő egyedül hozta meg a képviselők megkérdezése nélkül. A miniszterelnök azzal vádolta meg az ellenzéket a vitában, hogy "politikai hasznot kíván húzni egy nemzeti tragédiából". 

Az elmúlt napokban a járványügyi szakemberek egy jelentős része szigorú lakhelyelhagyási tilalom kihirdetését sürgette, amit az ellenzék már január óta szorgalmazott, Emmanuel Macron viszont elutasított a lakosság mentális állapotára hivatkozva.  

Miután a súlyos betegek száma már átlépte az őszi tetőzés szintjét, amely pedig novemberben a lezárást követő második héten következett be, az elnök végül a korábbiaknál jóval kevésbé szigorú lezárást rendelt el, amelynek hatékonyságában a szakemberek egy része kételkedik. 

Az államfő ugyanakkor arról is döntött, hogy az intenzív ágyak száma a tavalyi tavaszi védekezéshez hasonlóan 10 ezerre bővül. Elsősorban a párizsi kórházakban nyílnak új ágyak annak érdekében, hogy ne kelljen "túl sok műtéti beavatkozást elhalasztani".

Olivier Véran egészségügyi miniszter egy reggeli rádióműsorban úgy vélte, hogy a napi esetszám tetőzése 7-10 nap múlva várható, s ennek következtében az intenzív osztályokon április végén lesz a csúcspont. "A hullám csökkenő oldala május" - mondta a tárcavezető, aki szerint nyáron meg kell majd győzni azokat is, hogy oltassák be magukat, akik eddig ódzkodtak a vakcináktól.

"Meggyőződésem, hogy a franciák idén nyáron nyaralhatnak, és a normálishoz közelítő életünk lesz" - fogalmazott a miniszter, aki ugyanakkor az esetleges külföldi utazásokról még nem kívánt véleményt formálni. A jelenleg 7600 rendelkezésre álló intenzív ágyon több mint ötezer koronavírusos fertőzöttet ápolnak a más súlyos betegségben szenvedők mellett. Országosan az intenzív ágyak 90 százaléka foglalt, s azoknak 60 százalékán fekszenek fertőzöttek, Párizsban a leginkább túlterhelt az ellátórendszer.

Az elmúlt héten a napi esetszám átlaga 36 ezer volt, 100 ezer lakosra 377 fertőzött jut, a kórházakban 28 ezer fertőzöttet ápolnak, a pozitív tesztek aránya 8 százalék, a reprodukciós ráta 1,2. A járvány kezdete óta az elhunytak száma meghaladta a 95 ezret.

Címlapkép: Getty Images

olajvezetek
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
skot valasztasok 210508