francia haderő
Globál

A franciák háborúra készülnek, évtizedek óta nem látott hadgyakorlatot hajtanak végre

Portfolio
Évtizedek óta nem látott méretű, összfegyvernemi hadgyakorlatot készül végrehajtani a francia haderő 2023-ban – írja az Economist. A lap arról is ír, hogy Franciaország kifejezetten egy ellenséges ország ellen viselt háború lehetőségére rendezkedik be a 2020-as évtizedben és széles körű modernizáció veszi kezdetét a francia haderőben.

Az „Orion” fedőnevet viselő hadgyakorlatra 2023-ban kerülhet sor, várhatóan a szárazföldi erők mellett a légierő és a haditengerészet is részt vesz majd benne, összesen mintegy 10 ezer katona. Csatlakozhat a gyakorlathoz a belga, brit és amerikai haderő is.

A francia haderő januárban hozott létre tíz munkacsoportot, melyek azt vizsgálják, hogy mennyire felkészült az ország hadereje egy magas intenzitású háborúra. Az Economist úgy fogalmaz, hogy

a francia tábornokok szerint körülbelül egy évtizedük van erre felkészülni.

A munkacsoportok azt is vizsgálják majd, hogy lehet különféle ellátmányi problémákat kezelni, illetve hogy

mennyire képes a társadalom elfogadni olyan esetleges veszteségeket, melyeket a második világháború óta nem láthattunk

– írja a lap egy bennfentesre hivatkozva.

Arról is ír a lap, hogy a francia haderő általános gondolkodásába most már beépült egy „nagy összecsapás hipotézise.” Az Economist arra a konklúzióra jutott, hogy a gondolkodásmód ilyen jellegű megváltozása arra enged következtetni, hogy Franciaország már nem csupán külföldi és belföldi terrorellenes hadműveletekkel, hanem egy másik országgal való háború lehetőségével is számol.

Bár hivatalosan nem nevezték meg a franciák a potenciális ellenséget, A lap által megszólított elemzők szerint a nemcsak Oroszország, hanem Törökország és különféle észak-afrikai országok elleni háborúra is készülnek.

Törökország egyébként NATO-tag és Franciaország szövetségese, viszont az elmúlt hónapokban a Macron-kormány és az Erdogan-kormány közt igencsak leromlott a viszony.

A modernizáció és a toborzás szükségességéről Thierry Burkhard tábornok egy részletes tanulmányt publikált tavaly, amely reformcélokat fogalma meg a haderőnek, melyben kulcsfontosságú lenne a szárazföldi haderő megerősítése, hogy ütőképes legyen egy külföldi ország ellen viselt háborúban is.

Egyre és egyre durvábban tesztelnek majd minket. Ezt fel kell fognunk

– fogalmazott Burkhard tábornok.

Rémy Hémez, a francia haderő tisztje és elemzője úgy fogalmazott a modernizációval kapcsolatosan, hogy 2010 és 2025 közt a francia haderő felszerelése többet változik majd, mind 1970 és 2010 között változott.

németország gyár erőmű
fedusa_shutter
portugália shutter
Benzinkút
getty trading
GettyImages-1227934022
horvátország
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
irán elnökválasztás