Előfizetői tartalom

Az amerikai elnökök súlyos öröksége: mihez kezd Joe Biden az izraeli-palesztin helyzettel?

Palkovics Máté
Az izraeli-palesztin viszony kérdése mindig is fontos pont volt az amerikai külpolitikában, amely a mai napig megoldatlan. Az utóbbi években Donald Trump kormányzása alatt az amerikai vezetés számos gesztust tett Izrael irányába, amely nem ment szembe ugyan az addigi amerikai politika lényegi elemeivel, de sok tekintetben egyoldalúnak bizonyult. Joe Biden és kormánya eddigi nyilatkozataik alapján egy kiegyensúlyozottabb irányvonalat képviselhetnek a régióban, ezt azonban számos tényező befolyásolhatja, mint például az izraeli és palesztin választások, valamint az Izrael közelmúltbeli nyitási kísérlete az arab világ felé.

A főváros kérdése Jeruzsálem státusza különösen kényes pont az izraeli-palesztin viszony esetében, mivel mind az iszlám, mind pedig a zsidó vallás szent helyként tartja számon. Ennek megfelelően a város az ENSZ eredeti elképzeléseinek megfelelően corpus separatumként nemzetközi ellenőrzés alá került volna. Ennek ellenére Izrael a kezdetektől fogva saját fővárosaként...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái