tálibok
Globál

Kivonulnak Afganisztánból az amerikaiak, de szó sincs arról, hogy magára hagyják az országot

Portfolio
A mostani tervek szerint szeptember 11-étől elkezdi az Egyesült Államok kivonni a katonáit Afganisztánból, viszont ez aligha jelenti azt, hogy teljesen magára hagyják az országot és ölbe tett kézzel nézik, ahogy a tálibok ismét átveszik az uralmat.

A New York Times forrásai szerint az amerikai kormány tárgyal jelenleg Tádzsikisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán vezetésével amerikai katonák elhelyezésének lehetőségéről. Ha sikerül megállapodni ezekkel az országokkal (ami a térségbeli jelentős orosz befolyás miatt közel sem garantálható), az Egyesült Államok továbbra is végre tudna hajtani különféle hadműveleteket Afganisztánban, azzal a különbséggel, hogy a térségben állomásozó katonáik nem lennének kitéve az állandó életveszélynek.

Ezen kívül az Egyesült Államok a Perzsa-öböl körül található katonai bázisairól és repülőgép-hordozóiról is bármikor tud légi hadműveleteket kivitelezni a térségben. Amerika szövetségese, Törökország nem vonul ki Afganisztánból, ők is segítik majd az Egyesült Államokat hírszerzési műveletekben – állítják a New York Times forrásai.

Joe Biden a kivonulásról szóló bejelentése során is azt mondta: „nem veszik le a szemüket a terrorfenyegetésről,” csupán arról van szó, hogy újraszervezik a terrorellenes műveleteket, hogy minél kevesebb esetleges veszteséggel kelljen szembenéznie az amerikai haderőnek.

Ettől függetlenül a lapnak nyilatkozó elemzők szerint komoly hátrányt jelent majd a védelmi feladatok kivitelezésének szempontjából az, hogy nem maradnak katonák az országban.

Bármennyire is jó a hírszerzésünk és a távoli műveleti képességeink, nem tudja semmi sem helyettesíteni azt, hogy ott vagyunk

– fogalmazott Joseph Magurie, volt Navy SEAL tiszt, a Trump-kormány egyik volt hírszerzési vezetője.

A New York Times megjegyzi: a hivatalos csapatkivonás a bejelentéstől függetlenül nem biztos, hogy azt jelenti, hogy még a különleges egységeket is kivonja Amerika az országból. Mint írják, körülbelül 1000 olyan amerikai katona van Afganisztánban, akik papíron nincsenek is ott, elsősorban a Pentagon és a CIA utasítását teljesítő különleges alakulatok (többnyire a hadsereg Rangerei). Felmerülhet az is, hogy zsoldosokat alkalmaz majd Amerika az afganisztáni érdekeinek képviseletére: jelenleg 16 ezer civil alkalmazott segíti az amerikai csapatokat az országban, védelmi feladatokban és logisztikában, akinek a kivonása nem biztos, hogy teljes egészében meg fog valósulni.

A következő hónapokban egyébként még növekedni is fog az amerikai katonai jelenlét Afganisztánban, ahogy az Egyesült Államok a csapatkivonás logisztikai hátterét szervezi meg és a New York Times megjegyzi azt is, hogy ha a tálibok megtámadják az amerikai csapatokat, a csapatkivonást akár jelentősen eltolhatja időben a Biden-kormány.

Ha mégis megvalósul a teljes csapatkivonás, a lapnak nyilatkozó elemzők szerint nehéz és veszélyes lesz úgy együttműködni a lojalista afgán kormánnyal, hogy csupán egy nagykövetség működik Afganisztánban. Mint ismertetik: a tálibok az elmúlt évben jelentős offenzívába kezdtek a kormányerők ellen és csupán az amerikai légierő beavatkozásának volt köszönhető, hogy nem került az ország számottevő része a felkelők kezére.

Mindettől függetlenül Lloyd Austin védelmi miniszter optimista: a szerdai NATO-csúcson, amikor szó volt az afganisztáni kérdésről is, azt mondta, hogy

sehol a világon nincs olyan helyszín, ahova Amerika és a szövetségesei nem tudnak elérni.

Címlapkép: Wali Sabawoon/NurPhoto via Getty Images

vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
frankfurt
ausztria koronavírus maszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
románia