parlament getty stock
Globál

Visszavonná a CEU-t elüldőző rendelkezést a kormány

MTI
Szombaton a parlament.hu-n megjelent egy Palkovics László miniszter által jegyzett törvénytervezetet, amely megszüntetné azt a külföldi egyetemekre vonatkozó követelményt, amely miatt a CEU külföldi diplomát adó képzései elhagyták Magyarországot.

Az új törvénnyel a kormány törölné a konfliktust kiváltó követelményt, amely szerint "az a külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül” - írja a törvénytervezetet kiszúró hvg.hu.

A CEU-nak korábban nem volt kampusza az Egyesült Államokban, mikor azonban az új törvény ezt megkövetelte, az egyetem New York államban létesített egy egységet. Csakhogy a magyar kormány szerint az egyetem nem végzett tényleges oktatási tevékenységet, ezért a CEU amerikai végzettséget adó képzéseinek távoznia kellett.

Az Európai Bíróság 2020 őszén megállapította, hogy az intézkedés nem egyeztethető össze az uniós joggal. A törvény a testület szerint sértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet, a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezéseket.

A bíróság szerint önkényes diszkrimináció történt, és nem is engedtek a magyar kormány érvelésének, megjegyezve, hogy a magyarországi képzés színvonala, amelynek védelmére hivatkoztak, egyáltalán nem függ az anyaországbeli működéstől.

A friss javaslat szerint az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű. Ilyenkor a felsőoktatási intézmény székhelye szerinti államban elismert végzettséget tanúsító oklevelek és fokozatok adhatóak, az oktató és kutató munkára, az intézmény működésére az intézmény székhelye szerinti állam előírásait kell alkalmazni.

A javaslatban szereplő indoklás szerint a bajor jogot vették alapul, és tájékoztatták az Európai Bizottságot a módosításról, amely nem emelt kifogást. Emiatt a miniszter szerint a törvénytervezet "minden további próbát kiáll majd".

Ha a javaslatot elfogadják, azzal újra megteremtődhet a CEU magyarországi működésének jogi feltétele. A kérdés csak az, hogy az amerikai képesítést adó részleg vissza akar-e térni Bécsből, ahol tárt karokkal fogadták az egyetemet.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus vilag
gáza bombázás
who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
gáza bombázás