horvatorszagvihar_shutter
Globál

Nagyot zuhant Horvátország népessége, lépésekre készül a kormány

MTI
A horvát kormány a hatodik demográfiai stratégia kidolgozására készül 1996 óta, miközben az eddigieket sem valósították meg a súlyos demográfiai gondokkal küszködő országban - írta a Jutarnji List című horvát napilap kedden.

A horvát statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a közel négymilliós Horvátországban 20 721-gyel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta.

A mostani dokumentum a már létező stratégia átdolgozása lesz, amelyet 2019-ben, Nada Murganic demográfiai, családügyi, ifjúsági és szociális miniszter ideje alatt a demográfiai megújulás érdekében dolgoztak ki. A dokumentum két évig volt a fiókban, és időközben elévült. Mindössze a családi támogatások és a 3. és 4. gyermek utáni juttatások nőttek ez idő alatt - írta a lap.

Horvátországnak azóta szembe kellett néznie a koronavírus-járvánnyal és két erős földrengéssel. Utóbbi tavaly decemberben hozzájárult Sziszek-Monoszló (Sisacko-Molsovacka) megye lakosságának nagymértékű elvándorlásához is. Az Andrej Plenkovic vezette jobboldali kormány most ismét fel akar állítani egy bizottságot, amely az év végéig kidolgozná az új népességnövelő tervet, amely tíz éves időszakra szólna.

A demográfusok szerint az előző dokumentum kidolgozása is hosszú időt vett igénybe, és végül nem szereztek érvényt neki. Ezért nem volna jó, ha mindent elölről kellene kezdeni, mert az idő fontos szempont. Amennyiben viszont a már megindult folyamat végigvitelét tűzte ki célul a kormány, rendben van - hangoztatták.

1996-ban Stjepan Sterc demográfus professzor vezetésével készült el az első, demográfiai fejlődést segítő nemzeti program. Ez egy összetett tervezet volt, amelyben számos intézkedés szerepelt, kezdve a családi pótlék fokozatos növelésétől és a családok megsegítésétől egészen az óvodák ingyenessé tételéig a nagycsaládosok számára. Hét évvel később a szociáldemokrata kormány Nemzeti családpolitika címmel új stratégiát dolgozott ki, de néhány hónappal később kormányváltás történt.

2006-ban Ivo Sanader kormánya Nemzeti Populációs Intézkedések elnevezéssel fogadott el új tervezetet, de mindössze két célkitűzést valósítottak meg belőle: az első hat hónapban a szülési szabadságon lévő nők megkapják a fizetésük száz százalékát, és a harmadik, valamint a negyedik gyerek után a családok támogatást kapnak.

Zoran Milanovic szociáldemokrata miniszterelnök 2015-ben adott utasítást egy családpolitikai tervezet elkészítésére, amelyet hét tekintélyes szakember dolgozott ki. A tízoldalnyi dokumentum azonban soha nem került nyilvánosságra, mert a kormány túl költségesnek találta a megvalósítását. 2016-ban Tihomir Oreskovic kormánya is új program kidolgozásába fogott, de a kabinet időközben megbukott - összegezte a lap a korábban elfogadott népesedési terveket.

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-1213571549 (7)
bitcoin
koronavírus járvány kórház egészségügy
gyár dolgozó munkás hegeszt munka ipar
digitális bank chip
mercedes szijjártó
napelem ház tető

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megbízások, kockázatkezelés, grafikonosdi.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Jogász

Jogász
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
spacex csillaghajo elon musk