Előfizetői tartalom

Pusztító bombázásokkal és véres összecsapásokkal újult ki a világ egyik legrégebbi konfliktusa

Újra felhevült az izraeli-palesztin konfliktus, miután az elmúlt napokban a Gázai övezetből több rakétacsapást is indítottak Izrael legfontosabb központjai ellen, míg válaszlépésként Izrael légitámadások útján bombázta az iszlamista Hamász irányítása alatt álló területet. Az összecsapásoknak már több tucat halálos áldozata van és egyelőre nem úgy tűnik, hogy rövid távon enyhülni fog a feszültség. Az alábbiakban sorra vettük azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a konfliktus idáig fajuljon.

Pattanásig feszült helyzet A mostani összecsapás Jeruzsálem státusza körül robbant ki, amely különösen kényes pont az izraeli-palesztin viszony esetében, mivel mind az iszlám, mind pedig a zsidó és keresztény vallás szent helyként tartja számon. Ennek megfelelően Izrael megalakulásakor a város az ENSZ eredeti elképzelései szerint corpus separatumként nemzetközi ellenőrzés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái