pentagon usa
Globál

Rejtélyes támadás mérgezi az amerikai titkosszolgálat és katonaság embereit külföldön

MTI
Százharminc amerikai tisztviselő - köztük kémek, diplomaták és katonák - szenvedett el érzékszervi károsodást okozó, titokzatos "támadást" külföldön az elmúlt öt évben - jelentette a The New York Times című amerikai napilap szerdán korábbi és jelenlegi tisztviselőktől származó információkra hivatkozva.

A gyanús esetek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a külügy-, a védelmi minisztérium (Pentagon) és egyéb kormányzati szervek munkatársai körében történtek. Az első néhány tucat incidens elsősorban Kínában és Kubában fordult elő, de különösen aggasztónak tartják, hogy azóta Európában és Ázsia más országaiban is voltak hasonlók.

December óta a CIA legalább három munkatársa számolt be komoly egészségi problémákról külföldi incidens következtében, ezek közül az egyik az elmúlt két hétben történt, és orvosi kezelést igényelt. Olyan áldozat is volt, aki hosszú távú agykárosodást szenvedett el. Az érintettek tünetként erős fejfájásokról, valamint furcsa érzékelési jelenségekről számolnak be, nyomást éreznek, hangokat hallanak, vagy melegség önti el őket, amit hirtelen szédülés, hányinger, fej- és nyakfájás követ. A napilap szerint az amerikai kormányzati szerveknek korábban vagy jelenleg dolgozó mintegy 20 tisztviselővel készítettek interjút a témában. Az illetékesek azt mondták, hogy tájékoztatták őket az incidensekről, de ezek nagy részét nem hozták nyilvánosságra.

A jelenlegi elnök, Joe Biden kormányzata hivatalosan nem jutott következtetésre azzal kapcsolatban, hogy mi okozhatta az incidenseket, bár Pentagon-tisztségviselők szerint egyes esetekben a bizonyítékok arra mutatnak, hogy az orosz katonai hírszerzés volt a felelős értük. Oroszország határozottan visszautasította, hogy köze lenne mindehhez.

Amanda Schoch, az amerikai hírszerzési igazgató irodájának szóvivője a napilapnak azt mondta: túl korai és felelőtlen lenne találgatásokba bocsátkozni.

Címlapkép forrása: Getty Images

paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus
balaton
vakcina koronavírus oltás

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
g7 biden macron johnson merkel von der leyen