elektromos auto
Globál

Itt a várt bejelentés: kiderült, mennyi ingyenpénz jár elektromos autókra

Hétfőn végre megjelentek az elektromos autók új támogatási programjának részletei. Az új kiírásban is marad a sávos támogatási rendszer, viszont a sávok némiképpen módosultak: az 1 és 12 millió forintos autóbeszerzési ár között akár 2,5 millió forintos támogatás is járhat, a 12 és 15 millió forintos vételár között 1,5 millió forintos támogatást kaphatnak a vásárlók, 15 millió forint felett pedig nincs támogatás ezúttal sem. Új eleme a programnak a hét vagy többszemélyes elektromos járművek megvásárlásához biztosított állami támogatás sávos rendszere, amellyel az autóbeszerzési ár függvényében 1,5 vagy akár 2,5 millió forintos támogatás is elérhető lesz.
Az elektromobilitásra történő átállás kiemelt témája lesz a Járműipar 2021 konferenciánknak, regisztráljon ön is:

Hamarosan újabb pályázatot hirdetnek az elektromos gépjárművek vásárlásának támogatására a magánszemélyek és a cégek számára is - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára múlt csütörtökön.

Az új kiírásra valóban nem kellett sokat várni, az ugyanis hétfőn megjelent az IFKA honlapján, így kiderült, hogy a kormány 3 milliárd forintot szán arra, hogy támogassa az új elektromos autók vásárlását.

Az IFKA oldalán arra is felhívták az érdeklődők figyelmét, hogy a pályázatok benyújtására 2021.06.14. 8:01 perctől szakaszosan, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség az alábbiak szerint:

eautoszakaszok

A szakaszos pályáztatás új elem, amellyel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy azt a célt szolgálhatja, hogy a segítségévél elkerüljék a tavaly tapasztalt hatalmas rohamot, illetve azt, hogy időben egyszerre rengeteg pályázat zúduljon rá a rendszerre. A korábbi tapasztalatok alapján ugyanakkor érdemes résen lenni, hiszen tavaly májusban is pillanatok alatt kimerült az akkor rendelkezésre álló, szintén 3 milliárd forintos támogatási keret.

A mostani pályázatból az is kiderült, hogy a benyújtási időszakok lezárultát követő 20 munkanapon belül a támogató szakaszosan dönt majd az előterjesztett pályázatok támogatásáról, csökkentett összegű támogatásáról, vagy adott esetben elutasításáról. Ebbe a határidőbe nem számít majd bele a hiánypótlásra irányuló felhívás megküldésétől annak teljesítéséig, illetve a tisztázó kérdés feltételét követően a tisztázó kérdésre adott válasz benyújtásáig eltelt időszak. 

A kiírás szerint a fenntartási időszak az elektromos gépjármű kedvezményezett saját nevén történő forgalomba helyezésének napjától számított 3 évig tart. A támogatott elektromos gépjármű a fenntartási időszak alatt a forgalomból ideiglenesen sem vonható ki.

Lényeges változások vannak a korábbi kiíráshoz képest

A most megjelent pályázati kiírás kapcsán természetesen a legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan alakul majd a maximálisan igénybe vehető támogatás összege,

ebben nem történt változás, a pályázók legjobb esetben ismét 2,5 millió forintos állami hozzájárulást kaphatnak.

Az új pályázat ugyanakkor tartalmaz több fontos kedvezményt is, amellyel még szélesebb rétegek számára válhat vonzóbb alternatívává egy elektromos jármű beszerzése:

  • A korábbi kiíráshoz képest 1 millió forinttal megtoldották azt a sávot, amelyen belül jár a maximális állami támogatás, vagyis immár nem 11, hanem 12 millió forintos összeghatárig választhatnak elektromos autót azok, akik szeretnék a legnagyobb, 2,5 millió forintos kedvezményt igénybe venni. Az összeghatár megemelése logikus lépés, amelyre vélhetően azért került sor, mert a regisztrált kereskedők sok esetben nehezen tudták volna elektromos modelljeiket 11 millió forint alá szorítani. Az elmúlt időszakban ugyanis számos tényező együttes hatására drágultak az új autók a magyar autópiacon.
  • Fontos új elem, hogy a 12 és 15 millió forintos sávba tartozó elektromos autók megvásárláshoz most már 1 millió forinttal több, vagyis 1,5 millió forintos állami támogatás érhető el.
  • A nagycsaládosoknak, hét-vagy annál több üléses elektromos járművek leendő vásárlóinak is kedvez a mostani pályázati kiírás, ugyanis itt megemelték a vételárra vonatkozó sávokat, 1 és 14 millió, valamint 14 és 17 millió forint közé eső elektromos járművek esetén 2,5 milliós, illetve 1,5 millió forintos állami támogatás vehető igénybe. A mögöttes elgondolás vélhetően az volt, hogy ezeknek a járműveknek az alapára általában magasabb, mint mondjuk egy kompakt elektromos autó, a megnövelt összeghatárral viszont könnyebben elérhetővé válnak, illetve szélesebb lehet a pályázattal elérhető elektromos modellek köre.
  • Csalódottak lehetnek a cégek, vállalkozások, ugyanis a mostani kiírás értelmében a pályázaton magánszemélyek, valamint magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények indulhatnak csak. Előbbi csoport tagja legfeljebb egy, míg utóbbiak legfeljebb 5 darab elektromos autóra pályázhatnak.

A teljes pályázati kiírás az alábbi linkre kattintva érhető el.

támogatás elektromos auto

Elektromos taxikra szintén 3 milliárd forint jut

Az már múlt héten kiderült, hogy hamarosan újra pályázhatnak a  személytaxi-szolgáltatást, vagy személygépkocsis személyszállítás szolgáltatás végző egyéni vállalkozók kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez.

A KORMÁNY 3 MILLIÁRD FORINTOT KÜLÖNÍTETT EL ERRE A CÉLRA, A PÁLYÁZÓK A GÉPJÁRMŰ ÉRTÉKÉNEK 45 SZÁZALÉKÁT KAPHATJÁK MEG TÁMOGATÁSKÉNTEGY LEGFELJEBB 15 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ ELEKTROMOS GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSÁRA.

A bejelentett 3 milliárd forintos kerettel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy 50 százalékkal magasabb, mint a 2020-as kiírásban (2 milliárd forint) szereplő összeg.

Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila

GettyImages-1211246429 (9)
koronavírus
oroszország koronavírus járvány
portugália shutter
koronavírus covid magyarország immunitás
orosz amerikai zászló
turistarepulo1500shutter-20170730

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
koronavírus