Előfizetői tartalom

Műanyaggal elárasztott tengerpartok, úszó szemétszigetek, palackokkal játszó delfinek - És a helyzet még rosszabb lehet

Portfolio
Öt nagyvállalat felelős a világon előállított egyszer használatos műanyag nagy részéért, amelyek tömegével kötnek ki végül a szemétlerakó helyeken - jobb esetben -, rosszabb esetben pedig az óceánokban, a tengerpartokon, vagy valahol a természetben. Az újrahasznosítás nehézkes, mivel nincs egy globális rendszer, de egyes vélemények szerint nem csak a gyártók felelőssége a probléma megoldása, hanem a társadalom minden rétegétől elkötelezettséget kíván, a fogyasztóktól, a kormányoktól és még a pénzügyi szektor szereplőitől is. A helyzet különösen égető, mivel a népesség növekedésével nem számíthatunk arra, hogy a műanyagok iránti kereslet csökken és a koronavírus-járvány is az egyszer használatos dolgok felé terelte az embereket.

Öt nagyvállalat felelős a világon előállított egyszer használatos műanyag mintegy negyedéért, az anyagért, amelyből bevásárlószatyrok, élelmiszer-csomagolás és szívószálak készülnek és amelyek végül sok esetben a hulladéklerakókban vagy az óceánok partján végzik. A keresletet pedig leginkább a két nagy felhasználó, Kína és az Egyesült Államok biztosítják...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés