Előfizetői tartalom

Új Kína-ellenes szövetség formálódik Ázsiában?

Palkovics Máté
Az ázsiai térség már évek óta az egyik legfontosabb fókuszterülete az amerikai külpolitikának. Ezt csak erősíti a kínai befolyás utóbbi években tapasztalt erősödése a régióban, amely mára több szinten kihívást jelent az Egyesült Államok számára. Már az Obama-kormány is észrevette ezt és egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásával kívánta bebetonozni az amerikai dominanciát. Ellenben Donald Trump célzottan Kína ellen meghozott intézkedésekkel és kereskedelmi háborúval igyekezett megoldani a problémát. Most Joe Bidenen a sor, hogy választ találjon az amerikai-kínai viszony kapcsán felmerülő kérdésekre, az azonban már most látszódik, hogy az amerikai elnök ebben sokkal inkább számít majd térségbeli szövetségeseire, mint elődje.

Az amerikai szövetségi rendszer Az Egyesült Államok az egyik legmeghatározóbb hatalom az ázsiai térségben, gyakorlatilag a második világháború óta. Ez egyrészt a földrajzi közelségből, másrészt pedig a történelmi adottságokból következik. Az Egyesült Államok ugyanis a világháború után kiemelt szerepet játszott például Japán újjáépítésében, de a hidegháborús...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái