Előfizetői tartalom

Brutális fegyverkezési verseny robbant ki Ázsiában és nem csak Kína mozgolódik

Portfolio
Az utóbbi években látványos fegyverkezés indult meg a csendes-óceáni régióban, amely már nemcsak az olyan nagyhatalmak szintjén érhető tetten, mint az Egyesült Államok vagy Kína, hanem más térségbeli országok esetében is. A folyamatot elsősorban Kína befolyásának utóbbi években látott erősödése és az Észak-Korea által jelentett állandó fenyegetés is indokolja. A Reuters elemzése szerint azonban szakértők aggódnak, hogy egy új fegyverkezési verseny csak rombolja a kontinens biztonságát és szélsőséges esetben háborúhoz is vezethet.

Ami a nagyhatalmakat illeti, Kína például nemrég megkezdte a 4000-5000 kilométeres hatótávolságú, "Guamgyilkosként" is emlegetett DF-26-os ballisztikus rakéták tömeggyártását, ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok pedig olyan fegyverek fejlesztésébe kezdett, mellyel ellensúlyozni tudja az új kínai technológiákat és biztosítani tudja uralmát a csendes-óceáni térség...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái