vaskupola
Globál

Ukrajnának adnák az Izraelt védő Vaskupola-rendszert amerikai politikusok

Portfolio
Az Egyesült Államok egyes kongresszusi képviselői rakétavédelmi rendszereket akarnak Ukrajnának adni, a Politico szerint jó eséllyel az Izraelt is védő Vaskupola exportjára készülnek ezek a politikusok.

Az amerikai képviselőház fegyveres szolgálattal foglalkozó testülete bevett egy passzust az általuk összerakott 2022-es védelmi költségvetésbe, melyben arra kérik az illetékeseket, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy olyan légvédelmi rakétarendszereket exportáljanak Ukrajnába, melyekkel az Egyesült Államok rendelkezik, de nem tudják ezeket rendszerbe állítani a közeljövőben.

A Politico azt írja, hogy az Egyesült Államok hadereje jelenleg azon dolgozik, hogy rendszerbe állítsa az Izraelt is védő Vaskupola-rendszer egyes ütegeit, viszont úgy tűnik, az eszközök nem kompatibilisek az Amerika által használt digitális irányítási rendszerekkel. Így annak a két ütegnek a hasznossága, mellyel Amerika rendelkezik, igencsak limitált – írja a lap.

A Politico arra következtet, hogy bár a képviselők nem neveztek meg egy konkrét, Ukrajnának exportra szánt légvédelmi berendezést sem, valószínűleg a Vaskupola-ütegek átadását tervezik. Korábban az ukrán kormány Patriot rakétavédelmi rendszereket kért az Egyesült Államoktól.

A Politicónak nyilatkozó szakértők úgy látják, hogy a Vaskupola-rendszerek Ukrajnába történő exportja igencsak felhergelné az oroszokat, akik már a Romániában üzemelő rakétavédelmi rendszerek miatt is feszültek. Moszkva úgy látja, ezek az eszközök támadó képességekkel is rendelkeznek, melyet Washington tagad.

Ezen kívül a szakértők szerint igencsak limitált lenne a Vaskupola-ütegek hasznossága a frontvonalon, hiszen szerintük néhány orosz rakéta-sorozatvetővel ezeket könnyedén hatástalanítani lehetne. Csak akkor lenne értelme ezeket beüzemelni Ukrajnában, ha a frontvonal mögött valamilyen kritikus fontosságú létesítményt, például egy irányítóközpontot védenek.

A Politico mellett több izraeli és ukrán hírforrás szerint is érdeklődnek az ukránok Izraelnél arról, hogy tudják közvetlenül tőlük megvásárolni a rakétavédelmi rendszereket. Mivel a fejlesztésben a Raytheon is segített, csak amerikai engedéllyel lehetséges az ütegek exportja.

Címlapkép: Ilia Yefimovich/Getty Images

gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
cia központ