tunezia
Globál

Diktatúrát épít Tunézia elnöke

MTI
Rendkívüli intézkedések életbe léptetését jelentette be szerdán Kaesz Szaíd tunéziai elnök, amelyekkel de facto rendeleti kormányzást vezet be. Az államfő bejelentette, hogy különleges rendelkezéseket léptetett életbe a törvényhozói és végrehajtói hatalom gyakorlása érdekében - közölte az elnöki hivatal, amely a részletekre nem tért ki.

A közlemény szerint Szaíd bizottságot hoz létre, amelynek a feladata Tunézia politikai rendszerének a javítása lesz, és fenntartja a parlament júliusi felfüggesztését. Az új rendelkezések, amelyek célja, hogy a 2014-ben elfogadott alkotmány alapján létrehozott, egyfajta elnöki-parlamenti köztársaságot elnöki köztársasággá alakítsák, a tunéziai Hivatalos Közlönyben jelentek meg.

"A törvényhozói jellegű okmányok a köztársasági elnök által aláírt rendeletek formájában jelennek meg" - olvasható az egyik cikkben. Egy másik cikk szerint "az elnök gyakorolja a végrehajtó hatalmat egy kormányfő által vezetett minisztertanács segítségével". A köztársasági elnök elnököl a kormányüléseken, bízza meg, és váltja le a kormányfőt - olvasható még a rendelkezésekben.

Az eredetileg érvényben lévő rendszerben a végrehajtó hatalom jelentős része a kormány kezében volt, és a Szaíd által bejelentetett intézkedések egyértelműen az elnök hatalmát növelik. Szaíd bírálói államcsínnyel vádolták az elnököt július 25. után, amikor menesztette a kormányfőt, felfüggesztette a parlamentet és megragadta a végrehajtói hatalmat. Augusztus 24-ig "újabb rendelkezésig" meghosszabbította az intézkedést. Két hónappal később azt várták, hogy módosítja az ország 2014-ben elfogadott alkotmányát. Az észak-afrikai arab ország a 2011. évi "arab tavasz" után demokratikus államrendet vezetett be.

Az elnök ígéretei ellenére továbbra is halogatja az új miniszterelnök kinevezését, miközben válságban van az államháztartás. Az elnök a hivatala szerint azt is közölte, hogy továbbra is tiszteletben tartja a hatályos alkotmány valamennyi olyan elemét, amely nem mond ellent az általa bevezetett különleges intézkedéseknek.

Rasíd Ganúsi, a mérsékelten iszlamista Ennada párt vezetője szerint Kaesz Szaíd kijelentései az alkotmány hatályon kívül helyezését jelentik, amit a pártja nem fogad el.

Egy katonai bíróság kedden börtönbüntetésre ítélte az iszlamista Karama párt két parlamenti képviselőjét - közölte egy ügyvéd. Az ítéletet a parlament júliusi felfüggesztése után emberi jogok helyzete miatt fokozódó aggodalmak közepette mondták ki. Nidal Szaúdi és Szaíf Eddin Malhúf, a párt egyik vezetője és a parlamentben Szaíd elnök heves bírálója ítéletével immár öt parlamenti képviselő ül börtönben.

Címlapkép: Getty Images    

bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás