laschet vereseg
Globál

A történelmi vereség történelmi változást idéz elő a CDU-ban?

Portfolio
A CDU/CSU választási veresége számos kérdést felvetett. Ezek közül az egyik, hogy mit ronthatott el a 16 éve kormányzó párt és kancellárjelöltje, Armin Laschet a kampány során, hogy ilyen mértékű történelmi vereséget kellett elszenvedniük. Nem túlzás azt állítani, hogy mind az uniópártok, mind pedig Laschet alábecsülték a kampány nehézségeit. Még érdekesebb kérdés azonban, hogy mi lesz Laschet sorsa, ha nem lesz belőle kancellár. Ugyan a politikusnak több lehetőség is rendelkezésére áll, ezek realitása azonban igen kérdéses.

Mi okozhatta a vereséget?

Egy választási vereség esetén teljesen természetes, hogy egy párt levonja a vonatkozó konzekvenciákat. Ez azonban a CDU/CSU esetében még nem történt meg, hiszen a pártszövetség jelenleg is minden erejével küzd azért, hogy a második hely birtokában is kormányra kerüljön egy koalíció élén.

Ennek ellenére már a választás előtt is körvonalazódtak azok a hibák, amelyek elvezethettek a párt történelmi vereségéhez, ezekről pedig érdemes szót ejteni.

A probléma többek között abból adódhatott, hogy Laschetet kancellárjelöltsége előtt viszonylag kevesen ismerték Észak-Rajna-Vesztfálián kívül, amit pedig tudtak róla, az főleg a koronavírus-járvány kezelésének minimum kérdéses eredményével volt kapcsolatos.

Közben azonban nem tudott saját üzeneteire építeni. Amikor egy riporter egy kampányeseményen megkérdezte Laschettől, hogy mit tenne elsőként egy győzelem esetén, a kancellárjelölt a digitalizáció felpörgetését nevezte meg és a klímaválság kezelést nevezte meg a gazdasági racionalitás mentén. Ezután a riporter rákérdezett, hogy van-e egy harmadik dolog, ami az eszébe jut, de Laschet nem tudott válaszolni. 

LASCHET VALÓJÁBAN TÚLSÁGOSAN IS ÉPÍTETT SAJÁT PÁRTJÁNAK NÉPSZERŰSÉGÉRE, AMELY MÉG MŰKÖDHETETT VOLNA IS, HA A NÉMET POLITIKA DINAMIKÁJÁT TOVÁBBRA IS A NAGY NÉPPÁRTOK HATÁROZNÁK MEG.

Laschet minden bizonnyal alábecsülte a kampány nehézségeit, miután sikerrel nyerte el a CDU elnöki és kancellárjelölti címét. A kancellári pozíció jár ugyanis a legnagyobb hatalommal és felelősséggel a német politikában, amelyért folytatott versenyben a jelölteknek fel kell készülniük arra, hogy minden mozdulatukat figyelik majd és ebből fakadóan támadásoknak is ki lesznek téve.

LAschet azonban NAGY BOTRÁNYT OKOZOTT AZZAL, HOGY ÉPPEN AKKOR KAPTÁK NEVETGÉLÉSEN, AMIKOR FRANK-WALTER STEINMEIER, köztársasági elnök éppen A Nyáron történt NÉMET ÁRADÁSOK KÁRVALLOTTJAI IRÁNYÁBA FEJEZTE KI EGYÜTTÉRZÉSÉT.

Probléma lehetett az is, hogy Laschet nem a megfelelő emberekkel vette körül magát a kampány során, azaz olyanokkal, akiket nem, vagy csak nem régóta ismer. Pár hónapja például felvette csapatába Tanit Kochot, a Bild című német lap korábbi vezetőjét, remélve, hogy majd ő képes lesz lendíteni a kampányán, azonban éppen az ellenkezője történt.

Nem lenne azonban fair a választási fiaskót teljes egészében Laschet nyakába varrni. A CDU ugyanis az utóbbi években inkább kormánypártként pozícionálta magát, semmint egy hatalomért versenyző politikai tömörülésként.

Ha pedig ehhez hozzávesszük azt, hogy a mostani választáson nem indult Angela Merkel a „hivatali bónuszával”, feltehető, hogy a CDU/CSU egyszerűen nem volt képes egy, a kancellárhoz mérhető politikus felépítésére.

Mi lesz Armin Laschet sorsa?

Az eredmények fényében felvetődik az a kérdés is, hogy mi lesz Laschet sorsa a következő hetekben. Ennek kapcsán több forgatókönyv is terítéken van.

  • Laschet tegnap kijelentette, hogy a választási vereség ellenére is kormányt alakítana, ez azonban nem lesz könnyű feladat. Ehhez ugyanis az FDP-t és a Zöldeket is meg kellene győznie, amelyből utóbbiakkal gyűlhet meg igazán a baja. Emellett nem is venné ki jól magát, ha a második legnépszerűbb párt a harmadik és negyedik legnépszerűbbel összeállva megkerülné a választást megnyerő politikai formációt és kormányt alakítana. A kritikák hatására Laschet mai nyilatkozatában már igyekezett az erre irányuló CDU-s hangokat tompítani. Elmondása szerint nem állította azt, hogy kormányzásra jogosították volna fel őket a választásokkal és azt sem, hogy a közlekedési lámpa koalíció nem működik.
  • Ha nem lesz sikeres a próbálkozása és az SPD-nek sem sikerül a fent megnevezett pártokkal koalíciót kötnie, elméletben felvetődhet a CDU/CSU csatlakozása egy újabb nagykoalícióhoz, amelyben Laschet akár alkancellár is lehetne. Ez azonban már csak azért sem valószínű, mert sem a CDU/CSU sem pedig az SPD nem akar egy újabb nagykoalíciót, amelyet az FDP és a Zöldek is elleneznek.
  • Ha a CDU ellenzékbe kerül, akkor Laschet elméletileg az ellenzék vezetője is lehet, mivel listáról bejutott a Bundestagba, ez azonban szintén valószínűtlen, mert a CDU-s parlamenti frakció jelenlegi vezetője, Ralph Brinkhaus már bejelentkezett a címre, Laschet pedig kijelentette, hogy nincsenek ilyen ambíciói, mivel kancellár szeretne lenni.
  • Laschet továbbra is Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, így elvileg erre a posztra is visszatérhet. A CDU-s politikus azonban már a kampány alatt kijelentette, hogy egy vereség esetén is inkább Berlinben maradna. Egy ajtót azonban mégis nyitva hagyott maga mögött. Ugyanis a helyi CDU csak a szövetségi választás után fog Laschet utódjáról dönteni Észak-Rajna-Vesztfáliában, amelyet többen bíráltak. Ennek ellenére ez a lehetőség is fennáll.
  • Laschet tölti be jelenleg a CDU elnöki tisztségét, azonban nagyon kérdéses, hogy mekkora esélye van a cím megtartására a vereség fényében. Norbert Röttgen, a CDU parlamenti képviselője azt mondta erről egy friss nyilatkozatban, hogy most nincs itt az ideje a személyi kérdéseknek. Gitta Connemann, a CDU frakciójának helyettese már nem volt ilyen optimista: elmondása szerint ez a választás a párt történetének legrosszabb eredményét hozta, és ez nem maradhat következmények nélkül.

A FENTIEK ALAPJÁN KIJELENTHETŐ, HOGY LASCHET SORSÁRÓL CSAK ANNAK FÜGGVÉNYÉBEN LEHET BIZTOSAT ÁLLÍTANI, HOGY MIKÉNT ALAKULNAK A KOALÍCIÓS TÁRGYALÁSOK, AMELYEK MÉG HETEKEN KERESZTÜL FOLYHATNAK, ADDIG PEDIG ANGELA MERKEL MARAD HIVATALÁBAN ÜGYVEZETŐ KANCELLÁRKÉNT.

Mi lesz a CDU-val?

Nagy kérdés az is, hogy mi lesz a CDU-val a választás, illetve a koalíciós tárgyalások után. Bár egyelőre csak arra fókuszálnak az uniópártok, hogy valamilyen módon felállítsanak egy működőképes koalíciót, nem valószínű, hogy meg lehet úszni a változást.

Jens Spahn CDU-alelnök, aki jelenleg az egészségügyi miniszteri pozíciót tölti be a SPIegelnek ma adott interjújában kijelentette, hogy generációváltásra van szükség a párton belül, hogy sikerüljön erőt meríteniük a jövő kihívásaihoz.

Spahn számos fiatal CDU-s politikust is megnevezett, akik részt vehetnek a párt megújításában. Köztük van például a Saar-vidék miniszterelnöke, Tobias Hans, vagy Schleswig-Holstein kormányfője, Daniel Günther. Spahn említette még Carsten Linnemann CDU-s gazdaságpolitikus és Silvia Breher nevét is. A miniszter emellett hozzátette, hogy a CDU-ban megvan a potenciál, hogy egy 30 százalék fölötti párt legyen.

Az sem lenne meglepő azonban, ha Spahnnak is komolyabb szerep jutna a jövőben, hiszen országos szinten népszerű politikus. Azonban Friedrich Merz-re is érdemes lehet figyelni, aki Merkel párton belüli vetélytársa volt és csaknem tíz év után tért vissza a politikába, amikor januárban ő is indult a CDU elnöki székéért, de alulmaradt Laschettel szemben. Merz az utóbbi években a centrista irányvonalat képviselő CDU-val szemben a párt konzervatív szárnyához sorolható.

Címlapkép: Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltje (k) beszédet mond a CDU berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án. Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
brexit