Lehet még kancellár Armin Laschet, az SPD vezetése nagyon dühös

Portfolio
Hiába kapott ki a CDU a tegnapi választáson, a párt vezetése most azt találgatja, hogyan tudják "elhalászni" a győztes SPD elől a Zöldeket és az FDP-t, hogy hárompárti koalícióval Armin Laschet lehessen Németország következő kancellárja. Az SPD vezetése úgy látja, hogy hiába van matematikai esély egy ilyen koalíció létrejöttére, igencsak erkölcstelen lenne kijátszani a hatalomból a választáson a legtöbb voksot begyűjtő pártot.

Paul Ziemiak, a CDU főtitkára arról beszélt az ARD-nek, hogy szerinte van rá esély, hogy koalíciós kormányt alakítanak a Zöldekkel és az FDP-vel, annak ellenére, hogy a CDU csak a második legtöbb szavazatot kapta a tegnapi választáson.

A CDU-kancellár-jelöltje, Armin Laschet tudja, hogy kell felépíteni egy koalíciót

- mondta Ziemiak.

A legtöbb voksot megszerző SPD elnökhelyettese,  Norbert Walter-Borjans nem rajong az ötletért. Azt mondta az Deutschlandfunknak, hogy nem tud és nem is akar semmit csinálni az ellen, hogy a rivális párt koalíciós tárgyalásokba kezdjen, viszont úgy látja, hogy

másodikként hiába van meg a jogi lehetőséged [a koalícióalkotásra], nincs rá erkölcsi felhatalmazásod.

Walter-Borjansnak annyiban igaza van, hogy valóban nem nézne ki túl jól, ha a második legnépszerűbb párt a harmadik és negyedik legnépszerűbbel összeállva megkerülné a választást megnyerő politikai formációt és kormányt alakítana.

Valószínűleg a német választópolgárok sem hagynák szó nélkül a dolgot, bár most a CDU nagyon igyekszik úgy megideologizálni a tegnapi eredményt, hogy valójában a választók többsége nem akar baloldali kormányt, hiszen összességében a nem baloldali pártok több voksot szereztek, mint a baloldali pártok.

Ettől függetlenül nagyon kevés az esélye annak, hogy a győztes SPD-t megkerülve belemennek a Zöldek és az FDP az úgynevezett Jamaica-koalícióba, hogy közösen irányítsanak a CDU-val, hiszen ez nem kis arcvesztéssel és politikai botrányok egész sorozatával járna. A következő hónapok koalíciós tárgyalásai viszont hozhatnak még meglepetéseket.

Címlapkép: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF