villarejo
Globál

Hatalmas botrányokat hozhat a 70 éves szürke eminenciás pere - Retteghet a spanyol gazdasági, politikai elit

Portfolio
Nem mindennapi persorozat indul el Spanyolországban, amelyről nem túlzás azt állítani, hogy egy éveken át működő, szinte már mélyállami struktúra működésének leleplezését szolgálja. Az ügy középpontjában egy 70 éves volt rendőr, José Manuel Villarejo áll,akinek befolyása állítólag a spanyol gazdasági és politikai elitet, sőt a monarchiát is behálózta. Most sokan attól tartanak a Politico kapcsolódó elemzése alapján, hogy Villarejo olyan dokumentumokat és hangfelvételeket hozhat nyilvánosságra, amelyek újabb botrányokat is kiválthatnak.

Villarejo ugyan már jó pár éve őrizetben van, mivel egy sor bűncselekménnyel, többek közt zsarolással, vesztegetéssel, befolyással való üzérkedéssel és hamisítással vádolják. A spanyol ügyészség most mégis harminc különböző eljárást indított el ellene és ha bűnösnek találják, akár 50 év börtönre is ítélhetik, így korából adódóan vélhetően élete végéig rács mögött maradna.

Felmerül azonban a kérdés, hogy miért kap most akkora médiafigyelmet Villarejo esete, főleg annak fényében, hogy a volt rendőr mindig is kerülte a nyilvánosságot. Ennek oka az, hogy Villarejo több terrabájtnyi hanganyaggal rendelkezik, amelyek számos befolyásos személlyel történt több ezer beszélgetését rögzítik.

Ezen felvételek nyilvánosságra kerülésétől félhetnek most sokan Spanyolországban, ugyanis Villarejo nemrég figyelmeztetett, hogy kiteregetheti azt, hogy a spanyol állam miként volt bűnrészes az általa elkövetett cselekedetekben.

Biztos vagyok abban, hogy azok, akik azt hiszik, bárányként, némán fogok a vágóhídra menetelni, tévednek

- mondta Villarejo a Politico-nak adott válaszában.

Villarejo rendőri karrierje a hetvenes évek elején kezdődött Baszkföldön, ahol az ETA nevű militáns szeparatista szervezet erőszakos úton szállt szembe a Franco-rezsim képviselőivel, beleértve a hatóságokat. Később elhagyta a rendőrség kötelékét és egy egész világra kiterjedő üzleti hálózatot hozott létre. Saját bevallása szerint azonban végig a spanyol kormány szolgálatában állt. Amikor visszatért a rendőrséghez, elmondása szerint egyetlen hivatalos osztályhoz sem rendelték és kifejezetten érzékeny ügyek kezelésével bízták meg. Azonban többen azzal vádolják, hogy a rendőrségnél megszerzett tapasztalatát és információit üzleti célokra használta fel, például amikor állítólag a spanyol BBVA bank megbízásából figyelt meg egy vezető kormányzati tanácsadót, akinek hívásait és üzeneteit is feltörte. (BBC)

Villarejo munkája lényegében abból állt, hogy ügyfelei kérésére megfigyelt más személyeket, hogy aztán a megszerzett információt felhasználja ellenük és megzsarolja őket. A volt rendőr azonban állítólag hivatalosan folyó bírósági eljárások szabotálásának is nagy szakértője volt.

Mindezt annak érdekében, hogy ügyfeleit kimentse a bajból, természetesen busás jutalom fejében. Így sokan már csak „A szakértőként” vagy „A sebészként” hivatkoztak rá.

A monarchia is nyakig benne van

Az egyik ilyen akciója egy Elsa Pinto nevű bőrgyógyászhoz kapcsolódik, aki állította, hogy szexuálisan zaklatta őt egy Javier López Madrid nevű üzletember. A rendőrség azzal vádolja Lópezt, hogy felbérelte Villarejót a célból, hogy érje el a vádak ejtését Pinto megfenyegetésén keresztül. Pinto ráadásul még azonosította is Villarejót, amikor a volt rendőr egy bevásárlóközpont közelében megszúrta őt, amelynek következtében Pinto könnyebb sérüléseket szenvedett.

Villarejo tagadja ugyan, hogy részt vett volna a fentiekben, az ügyet azonban felettébb kényessé teszi, hogy López Madrid igen jó viszonyt ápolt a spanyol monarchia képviselőivel, különösen Letizia királynéval, akivel gyakran jógáztak együtt.

Ráadásul egyre több fejlemény utal arra, hogy Villarejo mesterkedéseiben nyakig benne van a spanyol monarchia.

Ezt támasztja alá János Károly volt spanyol uralkodó esete, aki hat éve mondott le a trónról fia, VI. Fülöp javára, 2020-ban azonban meglehetősen méltatlan módon elhagyni kényszerült Spanyolországot sorozatos pénzügyi botrányai miatt.

jános károly lemondás
I. János Károly spanyol király (j) és Mariano Rajoy miniszterelnök kezet fog, miután az uralkodó aláírta a trónról való lemondását lehetõvé tevõ törvényt a madridi királyi palotában 2014. június 18-án. Az aláírás eredményeképpen másnaptól a fia lesz Spanyolország királya VI. Fülöp néven. Fotó: MTI/EPA/EFE pool/Fernando Alvarado

A hatóságok ugyanis azt akarták kideríteni, hogy a volt uralkodó kapott-e jutalékot, amiért egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában. Az összeget a király állítólag Abdalláh egykori szaúd-arábiai uralkodótól kapta, és Svájcban helyezte el. Ez a hatóságok gyanúja szerint a pénz eltüntetésére irányuló próbálkozás lehetett.

Itt kerül a képbe Villarejo, aki egy beszélgetést rögzített egy londoni szállodában Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Saynnal, aki János Károly szeretője volt és a felvétel alapján utal rá, hogy a volt uralkodó valóban fogadott el kenőpénzeket.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy hatalmas ütést tudna mérni a spanyol monarchia amúgy is megtépázott népszerűségére, ha Villarejo esetleg a tárgyalások során újabb információkat osztana meg a hatóságokkal.

A politikai elit sem utasította vissza szolgálatait

Villarejo ügye a politikai elit körében is nagy hullámokat vethet, ugyanis úgy tűnik, többen vették igénybe a szolgálatait.

Az egyik nagy port kavaró eset szerint Villarejót azzal bízták meg, hogy tüntessen el olyan dokumentumokat, amelyek gyanúba keverhették volna Luis Bárcenast, a 2018-ig hatalmon lévő spanyol Néppárt volt pénztárnokát, így megakadályozandó egy korrupciós vizsgálat megindítását. Az utasításokat állítólag Jorge Fernández Díaztól, a néppárti kormány belügyminiszterétől kaphatta.

A Néppárt és Villarejo együttműködése azonban vélhetően más pártok elhiteltelenítésére is irányulhatott, így például olyan hamis információkat terjeszthettek a radikális baloldali Podemosról és elnökéről, Pablo Iglesiasról, miszerint Iránból érkező forrásokból finanszírozzák tevékenységüket.

A fenti esetek, illetve az, hogy vélhetően állományban lévő rendőrök is részei voltak a fenti botrányoknak, arra engednek következtetni, hogy Villarejo nem egyedül, hanem sok esetben a spanyol hatóságok közreműködésével ténykedett.

Villarejo közben azt állítja, hogy a spanyol hírszerző szolgálat áll a lebuktatása mögött, amely állítása szerint megrendelője is volt a szolgáltatásainak.

pedro sanchez
Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt fõtitkára VI. Fülöp király (k) és Mariano Rajoy volt kormányfõ (j5) jelenlétében leteszi a hivatali esküt a madridi királyi rezidencián, a Zarzuela-palotában 2018. június 2-án. Fotó: MTI/EPA/EFE pool/Fernando Alvarado

Hogyan hat ez a spanyol kormányra?

A jelenleg kormányzó munkáspárti miniszterelnök, Pedro Sánchez neve ugyan eddig nem merült fel Villarejo akcióiban, csupán államügyészéről, Dolores Delgadoról került ki egy felvétel 2018-ban, amelyen Delgado étkezés közben beszélget kedélyesen Villarejóval.

Többen ez alapján úgy vélték, hogy Villarejo akár befolyásolhatta is Delgado szakmai tevékenységét, például amikor elmozdított a helyéről egy Ignacio Stampa nevű ügyészt, aki éppen Villarejo tevékenységére próbált fényt deríteni.

Bár Sánchez és a Munkáspárt állítja, hogy Villarejo hálózata már felszámolásra került, a kormányban kisebbik koalíciós partnerként részt vevő Podemos, amely céltáblája is volt Villarejónak, nincs efelől meggyőződve.

Éppen ezért tartogathat kellemetlen meglepetéseket a most induló persorozat, amely még több kényes ügyről ránthatja le a fátylat és amelyek legalább akkora, ha nem nagyobb visszhangot válthatnak ki, mint az eddigiek.

Címlapkép forrása: Jesús Hellín/Europa Press via Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
csehország prága